matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Funkcja kwadratowa - wart. bezwzględna
Walec:
Bardzo proszę o pomoc i szczegółowe wyjaśnienie
Wyznacz wszystkie wartości parametru m, dla których równanie |x
2
− 4 −12| = m * |x − 6| ma trzy różne rozwiązania , z których dwa są ujemne
19 lis 17:31
Jerzy:
x
2
− 4x −12
Rysujesz wykres f(x) = |
| i tniesz go prostą y = m
x−6
19 lis 17:35
===:
x
2
−4x−12=x
2
−4x+4−16=(x−2)
2
−16=(x−2−4)(x−2+4)=(x−6)(x+2)
(x−6)(x+2)
Zatem Twoja f(x)=|
|
x−6
Dziedzina ... potem "skracasz" i ... coś nie pasi
19 lis 17:53
Jerzy:
Bo nie może "pasić"
19 lis 17:55
powrót do spisu zadań
α
β
γ
δ
π
Δ
Ω
∞
≤
≥
∊
⊂
∫
←
→
⇒
⇔
∑
≈
≠
inne
rysuję
Φ
ε
θ
λ
μ
ξ
ρ
ς
σ
φ
ω
η
ϰ
ϱ
∀
∃
∄
∅
∉
∍
∌
∏
⊂
⊄
⊆
⊃
⊅
⊇
≡
∟
∠
∡
∥
∬
∭
∮
∼
⊥
⋀
⋁
∩
∪
∧
∨
¬
±
ℂ
℃
℉
ℕ
ℙ
ℚ
ℛ
ℤ
ℯ
↑
↓
↔
↕
↖
↗
↘
↙
△
□
▭
▯
▱
◯
⬠
⬡
♀
♂
♠
♣
♥
♦
imię lub nick
zobacz podgląd
wpisz,
a otrzymasz
5^2
5
2
2^{10}
2
10
a_2
a
2
a_{25}
a
25
p{2}
√
2
p{81}
√
81
Kliknij po więcej przykładów
Twój nick