Zadania na zbiorach!
Kamellot: Cześć! Pisałem tydzień temu sprawdzian z matematyki i dostałem 1, ale chciałbym go poprawić
i prosiłbym o rozwiązanie i WYTŁUMACZENIE jak to zrobiliście. Niektóre zadania spróbowałem
zrobić sam i na dole będą Moje wyniki. I tych zadań co umiem w 100% nie zapisałem tutaj.
1.
p:1 jest liczbą pierwszą
q: √25+49 = 12
r: −32 = −9
Napisz zdanie (p v q) ⇒ r. ,a następnie oceń wartości logiczne zdań pojedynczych oraz
zdania złożone
2.
Napisz zaprzeczenia poniższych zdań korzystając z poznanych praw logicznych i oceń ich
(zaprzeczeń) wartość logiczną (podaj wartość logiczną zdań pojedynczych)
a) 4−6 ≤ 0 ∨ √0 = 1
b) (3+4=5) ∧ (7 > 3)
3.
Wypisz wszystkie podzbiory zbioru Ω={0;∅;1}
4. Podaj elementy zbiorów
a) A={x:x ∊N ∧ x = k3 ∧ k ∊ {1,−2,3,−4}
b) B={x:x ∊ C ∧ x= 2k+1/3 ∧ k|24 ∧ k ∊ N 2k+1/3<− to jest ułamek
5.W tym zadaniu nie wiem jedynie A'
Dane są zbioru A= (−3,8) oraz B= <0,+∞).
6.
Rozwiąż równania i nierówności ( rozwiązania nierówności przedstaw na osi liczbowej i zapisz
jako
przedział)
a) (x+3)(2−3x)=0
b) x2 = 36
c) 5− 4−2x/4 ≥ 3x − 2 <− 4−2x/4 to ułamek
d) (x=4)2 ≤ 0
19 lis 16:30
Adamm: 1. napisać sam możesz, po prostu podstaw za p, q, r te zdania
teraz tak
p jest fałszem, q jest fałszem, r jest prawdą
zatem alternatywa (∨) jest fałszem, a cała implikacja (⇒) również jest fałszem
2.
prawa deMorgana
3.
podzbiorów masz zawsze 2n gdzie n to liczba elementów zbioru (dla zbiorów skończonych)
to tak żeby wiedzieć że się nie pomylisz
∅, {0}, {∅}, {1}, {0; ∅}, {0; 1}, {∅; 1}, {0; 1; ∅}
wszystko
4.
a) podstaw sobie po kolei k=1, −2 itd. pod x, i sprawdź czy jest naturalne
jeśli tak, to należy do zbioru
b) k|24
24=23*3
dzielników naturalnych 24 mamy (3+1)*(1+1)=8 (to tak żeby się nie pomylić)
1, 2, 4, 8, 3, 6, 12, 24
k jest jednym z tych dzielników
podstawiaj po kolei k, i sprawdź czy x jest naturalne (całkowite nie może być)
19 lis 16:39
Kamellot: w 3 ∅ to zbiór pusty, to można go zapisać w podzbiorze {∅}?
W 4 K|24 to jest po prostu 24:k?
Jak zrobiłeś to działanie, że wyszło Ci ile jest dzielników naturalnych?
(3+1)*(1+1)=8 Jeszcze o tym nie słyszałem, a na sprawdzianie może mi się
bardzo przydać.
I prosiłbym jeszcze o 5 i 6 zadanie.
19 lis 16:58
Kamellot: Dobra z tych 4 zadań wyszły mi takie wyniki
1.
Jeśli p lub q to r
p=0
q=0
r=1
implikacja=0
2.
A)
4−6>0 fałsz
√0 ≠ 1 Prawda
B)
(3+4 ≠ 5) prawda
(7 ≤ 3) fałsz
3.
{0} {pusty} {1} {0,pusty} {1,pusty) {0,1} {0,1,pusty}
4.
b) B={1,3}
a)(1,27)
Tylko jeszcze mi brakuje wytłumaczenia do 5 i 6
19 lis 17:50