matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Granica
6.136:
√
x
2
+1
−
√
x+1
przy lim dążącym do 0
1−
√
x+1
19 lis 22:04
Mila:
przekształcamy wyrażenie;
√
x
2
+1
−
√
x+1
1+
√
x+1
*
=
1−
√
x+1
1+
√
x+1
(
√
x
2
+1
−
√
x+1
)*(1+
√
x+1
)
=
=
1−x−1
(
√
x
2
+1
−
√
x+1
)*(1+
√
x+1
)
(
√
x
2
+1
+
√
x+1
)
=
*
=
−x
(
√
x
2
+1
+
√
x+1
)
(x
2
+1−x−1)*(1+
√
x+1
)
=
(−x)*(
√
x
2
+1
+
√
x+1
)
(x−1)*(1+
√
x+1
)
lim
x→0
=1
(−1)*(
√
x
1
+1
+
√
x+1
)
19 lis 22:47