Co jest żle? obliczanie pochodnych
xyz: f(x)=x2e−x
wzory:
(f*g)'=f'*g+f*g'
(xa)'=a*xa−1
(ex)'=ex
więc:
f(x)'=2xe−x+x2e−x=e−x(2x+x2)
tymczasem w odpowiedziach jest:
f(x)'=e−x(2x−x2)
Co zrobiłem żle?
19 lis 14:43
jc:
(e−x)' = − ex
Poza tym, jak e−x jest prawej stronie, to pozostaw go po prawej stronie.
Chyba, że masz jakieś ważne powody, dla których zmieniasz kolejność,
ale wtedy lepiej zrobić to w dwóch krokach.
19 lis 14:53
xyz: żadnych ważnych powodów nie miałem po prostu chciałem dopasować się do odpowiedzi
jeśli:(e−x)'=−ex to by wyszło takie coś: 2xe−x−x2ex czyli inaczej niż w odpowiedzi
19 lis 14:58
jc:
2xe−x−x2e−x=(2x−x2)e−x=e−x(2x−x2)
19 lis 15:03
jc: Ojej, (e−x)' = − e−x, zgubiłem minus!
19 lis 15:05
xyz: dzięki teraz już wszystko jasne
19 lis 15:06