wyznaczyc wartosci parametru m
Klaudia: wyznacz wszystkie wartosci parametru m(m∊R) dla ktorych rownanie
(x2−2mx+m+6)/(x−1)=0 ma dwa różne rozwiazania x1,x2 spełniajace warunek
(x1+x2)/(x1*x2)≤m.
19 lis 20:50
Klaudia: prosze o pomoc
19 lis 20:54
Klaudia: pomoze ktoś
19 lis 21:01
Adamm: x≠1, x2−2mx+m+6=0
m≠7
Δ>0
m≠−6
i wzory Viete'a
19 lis 21:06
Klaudia:
x2 −2mx + m + 6
⇒ D = R − {1}
x−1
x2 −2mx + m + 6 > 0
Δ= 4m2 − 4m − 24
4m2 − 4m − 24 > 0
m2 − m − 6 > 0
m1 = 3
m2 = −2
m∊ (−∞, −2)∪(3,+∞)
x≠1
1 −2m + m + 6 ≠ 0
m ≠ 7
x1+x2
≤ m
x1x2
2m
≤ m
m+6
2m
− m ≤ 0
m+6
2m − m2 − 6m
≤ 0
m+6
(−m2−4m)(m+6) ≤ 0
−m(m+4)(m+6) ≤ 0
m∊ <−6,−4>∪<0,+∞)∪
zbieramy wyniki
m∊ (−∞, −2)∪(3,+∞)
m ≠ 7
m∊ <−6,−4>∪<0,+∞)
czyli m∊ <−6,−4>∪(3,7)∪(7,+∞)
19 lis 21:15
Klaudia: cos takiego ?
19 lis 21:15