Funkcja wymierna
Tomek: | | x2 +2x+1 | |
Wyznacz zbiór wartości funkcji f(x)= |
| . |
| | x2 +4x+3 | |
Zadanie należy rozwiązać metodą f(x)=w, gdzie w jest liczbą, która należy do zbioru rozwiazań
funkcji f.
Wymnozyłem mianownik razy w, ale nic nie wyszło
Pomożecie ?
19 lis 19:55
piotr: dla jakich wartości w równanie:
ma rozwiązanie
19 lis 20:05
Tomek: W tym momencie wymnożyłem mianownik razy w, a następnie przeniosłem wszystko na jedną stronę,
ale wynik wyszedł zły...
19 lis 20:08
19 lis 20:13
Tomek: Mógłbyś troszkę bardziej szczegółowo to wytłumaczyć ?
19 lis 20:17
19 lis 20:30
piotr: tam było skrócenie przez (x+1), ale musi pozostać założenie x≠−1 ⇒ w≠−0
19 lis 20:32
Eta:

x≠−1, x≠−3
| | x+1 | | x+3−2 | | 2 | |
f(x)= .....= |
| = |
| = 1− |
| |
| | x+3 | | x+3 | | x+3 | |
ZW=........
19 lis 20:39
Tomek: Dziękuje za pomoc
19 lis 20:40