Zasada szufladkowa
Za mała szufladka: Jak użyć zasady szufladkowej do tego zadania?
Niech x1, . . . , x10 będą liczbami naturalnymi spełniającymi warunek
x1 + . . . + x10 = 101.
Udowodnij, że spośród nich można wybrać 3 liczby xi, xj,xk takie, że
xi + xj + xk≥ 31.
19 lis 16:43
Adamm: załóżmy że dla dowolnych liczb
x
i, x
j, x
k
x
i+x
j+x
k≤30
| | | |
wybrać 3 liczby z 10 możemy na | =120 sposobów |
| | |
| | | |
jak zsumujemy wszystkie wybory, to będzie | =45 liczb xi |
| | |
więc
45*(x
1+x
2+...+x
10)≤30*120
x
1+x
2+...+x
10≤80
sprzeczność
19 lis 16:50
Adamm: nie, pomyłka
36*(x
1+x
2+...+x
10)≤30*120
x
1+x
2+...+x
10≤100
sprzeczność
19 lis 16:52
Adamm: w sumie to nigdzie nie korzystałem z tego że xi, xj, xk są naturalne
więc chyba zachodzi dla dowolnych
19 lis 16:54
Adamm: a nie, korzystałem

pomyliłem się
19 lis 16:54
g: | | | | | |
@Adamm, drobna pomyłka. Zamiast | powinno być | =36 i wtedy |
| | | |
36*(x
1+x
2+...) ≤ 30*120
x
1+x
2+... ≤ 100
19 lis 17:09
Za mała szufladka: | | | |
nie rozumiem tego sumowania zbiorów | możecie rozwinąć? |
| | |
19 lis 17:53
Za mała szufladka: może sprecyzuje, z czego wynika to 36*(x1+x2+...) ≤ 30*120
19 lis 18:17
Adamm: sumujemy wszystkie wyrażenia postaci
xi+xk+xj≤30
dla 4 to by było
(x1+x2+x3)+(x1+x3+x4)+(x1+x2+x4)+(x2+x3+x4)≤120
3*(x1+x2+x3+x4)≤120
x1+x2+x4+x4≤40
rozumiesz?
19 lis 19:08
Adamm: | | | | | |
mamy | takich sum, tak jak 19:08 mamy 4 linijka, 4 sumy ( | ) |
| | | |
zawiera jakiś wybrany element, np. x
1 (oczywiście, każdy jest po tyle samo)
bo to sumy postaci
x
1+x
j+x
k
i wybieramy tylko x
j oraz x
k
| | | |
(tak samo jak 19:08, 5 linijka, 3 takie elementy; | ) |
| | |
| | | |
i oczywiście, | wyjmujemy przed nawias |
| | |
nie wiem czy się jaśniej zrobiło
19 lis 19:18
Za mała szufladka: Ok wszystko jasne
19 lis 20:27
Mila:
Czy do N zaliczasz 0?
20 lis 00:02
Adamm: to nieważne Milu, jeśli w poleceniu byłoby choćby x1, ..., x10 całkowite,
to nadal byłaby to prawda
bo w swoim dowodzie korzystałem tylko z tego że
dla liczb całkowitych
¬(xi+xj+xk≥31) ⇔ xi+xj+xk≤30
20 lis 00:06