Ciągi
bbb: Cztery liczby tworzą ciąg geometryczny. Jeżeli od pierwszej z nich odejmiemy 2, od drugiej 3 ,
od trzeciej 9 , a od czwartej 25, to otrzymane róznice utworzą ciąg arytmetyczny. Znajdz te
liczby?
19 lis 21:43
Eta:
a,aq,aq
2,aq
3 −− tworzą ciąg geometryczny
a−2, aq−3, aq
2−9,aq
3−25 −− tworzą ciąg arytmetyczny
to 2(aq−3)=a−2+aq
2−9 i 2(aq
2−9)=aq−3+aq
3−25
..............................................................................
a(q
2−2q+1)=5 i aq(q
2−2q+1)=10
to q*5=10 ⇒
q=2
szukane liczby to:
5,10,20,40
19 lis 22:39