Wyznaczyć funkcję odwrotną
max: Wyznaczyć funkcje odwrotną:
f(x) = e
x − e
−x
Czy to będzie tak?
f(x) = e
x − e
−x / *ln
ln y = x + x
ln y = 2x
f
−1 (x)
19 lis 16:57
Jerzy:
| | log 4 | | 4 | |
Mam do Ciebie pyatnie. Czy |
| = |
| = 2 ? |
| | log 2 | | 2 | |
19 lis 17:02
max: Nie rozumiem, bo nauczyciel nam mówił że jak jest e to można przemnożyć przez ln
19 lis 17:06
Jerzy:
A jak jest o , to można podzielić przez log i ja tak zrobiłem.
19 lis 17:11
'Leszek: Tu sie nic nie mnozy ! Co to za nauczyciel , albo sie pomylil albo zle uslyszales !
Jezeli np. y = ex to mozemy dopisac ( podzialac operatorem matematycznym )
obie strony ( podabnie jak przy odpowiednich warunkach mozna obie strony podniesc
do kwadratu lub spierwiastkowac zlogarytmowac itp.)
Czyli ln y = ln ex ⇔ ln y = x
Ale w twoim przykladzie masz po prawej stronie roznice , i tego nie mozna oddzielnie
zlogarytmowac ! Popatrz do podrecznika na temat wlasnosci logarytmow ! !
19 lis 17:12
5-latek: | log4 | | log22 | | 2log2 | |
| = |
| = |
| = 2 |
| log2 | | log2 | | log2 | |
czy wiesz ze twoja funkcja jest roznowartosciowa i na ze tak o sobie wyznaczas funkcje do
nie odwrotna ?
19 lis 17:13
Jerzy:
ex − e−x = 2*sinhx
19 lis 17:16
max: Ale nie mieliśmy jeszcze sinusa hiperbolicznego, czy można to zrobić innym sposobem?
19 lis 17:23
Jerzy:
Można.
y*ex = (ex)2 + 1 i teraz podstaw: ex = t i t > 0 i licz
Mając t = ex ⇔ x = lnt
19 lis 17:28