Wyznacz na płaszczyźnie
Mleko: Witam.
Musze wyznaczyć na płaszczyźnie, ma ktoś jakiś pomysł?
A = {(x,y) ∈R2}: (|y−1| < 2)∧(xy > 4)},
Z pierwszej częsci wynika ze y nalezy (−1,3), natomiast z druga to funkcja homograficzna y=4/x.
Tylko pytanie teraz jak zrobić konkiunkcje z tego.
19 lis 13:39
Mleko: bumpik
19 lis 14:54
alicja:
19 lis 14:57
'Leszek: Narysuj wykres funkcji y = 4/x ale tylko w obszarze dla y = ( −1 ,3)
i zaznacz obszar y > 4/x
19 lis 14:58
Mleko: Jeszcze jedno pytanko. Jezeli mamy pomiedzy wyrazeniami ktore mamy zaznaczyc na plaszczyznie
konkiunkcje albo alternatywe to wiadomo co robić. Natomiast co zrobić w przypadku gdy mamy
implikacje albo rownoważnośc? Np
c) C = {(x,y) ∈R2}: (x2 + y2 < −6x) ⇒ (|x−1| < 2), d) D = {(x,y) ∈R2}: (x2 + y2 ≤ 4x) ⇔ (y
≤ 3x+1 −2).
19 lis 14:59
'Leszek: @Alicja , nalezy zaznaczyc obszar y = (−1 ,3) poziomy pasek ! !
19 lis 15:00
Mleko: Pani Alicjo, tam nie powinno być ograniczone y? Bo zrobiła Pani x=(−1.3)
19 lis 15:02
Mleko: ok xd
19 lis 15:02
alicja:

ostatecznie: fragment pod lewą gałęzią hiperboli oraz nad prawą gałęzią hiperboli
19 lis 15:04
alicja: aaa dokładnie ...to y ma być ograniczone ..będzie poziomy pas
19 lis 15:04
alicja: | | 1 | |
uwaga : y> |
| to nie to samo co xy>1 |
| | x | |
19 lis 15:06
'Leszek: Dla x>0 to jest to samo !, dla x< 0 , y<− 1/x
19 lis 15:08
alicja: | | 1 | |
...dla x<0 −−−−−−.> y< |
| |
| | x | |
19 lis 15:11
alicja:
może pomyśleć o zaprzeczeniu implikacji :¬(p⇒q) ⇔ p ∧ (¬q)
i będzie z tego koniunkcja
otrzymamy figurę F i potem weźmiemy dopełnienie w R2
19 lis 15:16
alicja: co do równoważności: mamy dwie figury: F (koło) i G (półpłaszczyzna)
Zestawiłabym : (F∩G)∪(F`∩G`)
19 lis 15:21
Mleko: Moze ktoś to narysować odnosnie tej implikacji i rownowaznosci bo nie potrafie sobie tego
wyobrazic.
19 lis 15:24
alicja: a z implkacją to chyba można trochę prościej:
zaprzeczenie : ¬[ ¬(p⇒q)] ⇔ ¬ [ p ⋀ (¬q) ] ⇔ (¬p) ∨ (q)
czyli : mamy dwie figury: F−−−−.> koło oraz G−−−−−> pionowy pas
w wyniku implikacji otrzymamy figurę : F` ∪ G
19 lis 15:31
alicja:
19 lis 15:39
Mleko: dzieki!
19 lis 15:50