uzasadnij
pikolo: Uzasadnij, że nierówność (n−1)!(n−3)! <12 spełniają tylko dwie liczby naturalne
19 lis 18:34
pikolo: Doszłem do tego , że n= −2 n= 5 i nie wiem co z tym dalej zrobić
19 lis 18:35
pikolo: (n−3)!•(n−2)(n−1)(n−3)!<12
19 lis 18:37
pikolo: (n−2)(n−1)<12
19 lis 18:38
pikolo: n²−3n−10<12
19 lis 18:38
pikolo: ∆=49 √∆=7. n1=−2 n2=5
19 lis 18:39
pikolo: Jak narysuję parabolę to n (−2,5)
19 lis 18:43
Mila:
n≥3
| (n−1)! | | (n−3)!*(n−2)*(n−1) | |
| = |
| =(n−2)*(n−1) |
| (n−3)! | | (n−3)! | |
(n−2)*(n−1)<12⇔
n∊(−2, 5) i n∊ℕ i n≥3⇔
x∊{3,4}
19 lis 18:55
pikolo: A skąd wzięłaś to, że n≥3
19 lis 18:56
5-latek: Popatrz na mianownik i pomysl
19 lis 19:00
5-latek: Dobry wieczor
Milu 
Spojrz na moj post .
19 lis 19:01
pikolo: Ah zapomniałem o tym założeniu
19 lis 19:01
pikolo: Dziękuję
19 lis 19:02
Mila:
Dobry wieczór
5−latku.
19 lis 19:05