Równanie liczb zespolonych
Kamil: Witajcie, mam problem z tym zadankiem:
(z2−4i)(z4+3z2−4)=0
Właściwie tylko z pierwszym nawiasem, jeśli chodzi o drugi to:
(a)(b)=0 więc (a)=0 lub (b)=0
więc mamy rówanie podwójnie kwadratowe:
z4+3z2−4=0
...
po rozwiązaniu mamy: z=1 lub z=−1
natomiast nie wiem jak zabrać się za pierwszy nawias.
Dzięki za pomoc
19 lis 15:41
g: Drugi nawias zeruje się również dla z2=−4, czyli z=+|− 2i.
Pierwszy nawias się zeruje dla z2=4i, czyli z=+|− 2√i.
19 lis 16:46
Kamil: Prosiłbym o komentarz jak to zrobić
19 lis 17:07
g: Ale co? Przecież już wszystko zrobione.
19 lis 17:12
5-latek: Wczoraj mial zrobione .
19 lis 17:15
Kamil: W sensie, jakim sposobem zostało to zrobione (za duży skrót myślowy)
19 lis 17:16
5-latek: A jak rozwiazesz takie rownanie
x2= 4 albo x2=6
19 lis 17:19
5-latek: I nie mow ze nie wiesz co to jest liczba (i)
19 lis 17:21
Janek191:
Popatrz na Majeranek
19 lis 17:28