Oblicz granice funkcji
Kasia: | | 5x2+30x−35 | |
lim = |
| |
| | x2+9x+14 | |
x−>7
19 lis 11:51
5-latek: Bierzemy dowolny ciag x
n taki ze
x
n→7 oraz x
n≠7 (n=1, 2 3 4 ...)
| | 5xn2+30xn−35 | |
f(xn)= |
| |
| | xn2+9xn+14 | |
| | 5*72+30*7−35 | |
lim n→∞f(xn)= |
| =policz to |
| | 72+9*7+14 | |
| | 5x2+30x−35 | |
Na mocy definicji oznacza to ze lim→7 |
| = (wpisz co wyszlo |
| | x2+9x+14 | |
19 lis 11:59
Kasia:
| | 5(x+7)(x−1) | |
I teraz powinnam to robić na |
| ? |
| | (x+7)(x−2) | |
Czy jak jest 0 przez 126 to po prostu granica jest równa 0?
19 lis 12:06
Omikron: Czy x nie miało dążyć przypadkiem do − 7? Wtedy trzeba tak właśnie to rozpisać i skrócić, żeby
nie było wyrażenia nieoznaczonego. Jeżeli x dąży do 7, to można po prostu podstawić. Skąd
wyszło Ci 0/126, to nie wiem.
19 lis 12:09
Kasia: Tak, tak, do −7! Nie zauwazylam, że minusa nie wstawilam, dzięki wielkie za uwagę.
Czyli rozbijam na nawiasy?
19 lis 12:12
Omikron: Tak, i skracasz co się da
19 lis 12:13
Kasia: Dzieki
19 lis 12:23