Wskazówka minutowa zegara ma długość 15 cm .Jaką drogę pokonuje koniec tej wskaz
Roksana: Wskazówka minutowa zegara ma długość 15 cm .Jaką drogę pokonuje koniec tej wskazówki w podanym
czasie
6 min.
6/60 x 2π x x15 = 3π ≈ 9,42 ≈[cm]
a)10 min
b)35 min
19 lis 16:37
'Leszek: ω= 2π/3600 (1/s) predkosc katowa wskazowki
v = ω r = 2πr/3000 ( m/s) predkosc liniowa konca wskazowki
S= v t = 2πrt/3600 (m) droga przebyta w czasie t ( s) , r ( m)
Dla t = 6 min = 360 s , r = 15 cm = 0,15 m
S= 2π 0,15 * 360 /3600 = 0,0942 m = 9,42 cm
19 lis 17:30