Granice
Madzia: Obliczyć granicę:
Lim(cos3x − cos7x)/x2 =
x→0
19 lis 14:05
jc: = (72−32)/6 = 20/3
Wystarczy dobra definicja kosinusa.
19 lis 14:11
'Leszek: Skorzystaj ze wzoru cos α − cos β
| | 2 sin 5x * sin 2x | | 2*5*sin 5x | | 2*sin 2x | |
Czyli lim |
| = lim |
| * lim |
| = 20 |
| | x*x | | 5x | | 2x | |
19 lis 14:14
jc: Oj, pomyliłem się. A ile wynosi taka granica:
limx→0 (5 cos x − 8 cos 2x + 3 cos 3x) /x4 ?
19 lis 14:22
Madzia: Dzięki

mam jeszcze pytanie czy tam nie pwinien być − przed 2
19 lis 14:23
'Leszek: We wzorze na roznice cos α − cos β jest na poczatku znak (−) ale sin((3x−7x)/2)= sin(−2x)=
= − sin(2x)
19 lis 14:27
Madzia: Oki, dziękuję bardzoj
19 lis 14:28