Wyznaczyć wszystkie nieredukowalne wielomiany stopnia 3 w Z_{3[x]}
gość: Wyznaczyć wszystkie nieredukowalne wielomiany stopnia 3 w Z3[x]
19 lis 12:23
jc: Wielomiany nierozkładalne stopnia 3 w Z3[x].
Wielomian rozkładalny miałby czynnik liniowy, a więc jakiś pierwiastek.
x3+ax2+bx+c, c=±1
masz 18 możliwości do przejrzenia
potem każdy ze znalezionych wielomianów pomnóż przez ±1.
Ile będzie takich wielomianów? (jedynka przy najwyższej potędze x)
Liczba wielomianów 1 stopnia = 3
masz 18 możliwości do przejrzenia
potem każdy ze znalezionych wielomianów pomnóż przez ±1.
−−−−
Ile będzie takich wielomianów? (jedynka przy najwyższej potędze x)
Liczba wielomianów 1 stopnia = 3
Liczba wielomianów 2 stopnia = 9
Liczba nierozkładanych wielomianów 2 stopnia = 9 − 6 = 3
Liczba wielomianów 3 stopnia = 27
Liczba nierozkładanych wielomianów 3 stopnia = 27− 10 − 6 = 11
Trochę tego jest, ale może coś pomyliłem.
19 lis 12:59
jc: Coś chyba pomyliłem, wyszło 8 wielomianów unormowanych.
Jasne 27−10−9=8. Od wszystkich (27) odejmuję wielomiany postaci f2, f2g, fgh (10),
oraz fw (9). f,g,h − wielomiany I stopnia, w wielomiany nierozkładalne II stopnia.
a b c
−1 −1 −1
−1 0 1
−1 1 1
0 −1 −1
0 −1 1
1 −1 1
1 0 −1
1 1 −1
19 lis 13:12