rachunek
Ania: Kostka ma kształt czworościanu foremnego. Jej ściany są ponumerowane liczbami 1,2,3,4. Ustal,
jakie jest prawdopodobieństwo tego, że po rzuceniu tą kostką:
a) suma liczb na trzech widocznych ścianach będzie równa 7
b) suma liczb na trzech widocznych ścianach będzie większa od 7,
c) suma liczb na trzech widocznych ścianach będzie równa 5.
19 lis 16:12
kochanus_niepospolitus:
Po jednym rzucie tą kostką
19 lis 16:13
Ania: Tak− to jak będzie?
19 lis 16:21
Ania: Czworościan foremny to ostrosłup, który ma ściany będące trójkątami równobocznymi,,,
jak rozwiązać te zadanie?
19 lis 16:36
kochanus_niepospolitus:
a)
Żeby suma trzech ścianek była równa 7 to ile musi wynosić oczko na 'spodzie'

1+2+3+4 = 11 −− taka jest suma wszystkich oczek
Suma 7 będzie dla ścianek: 1 + 2 + 4
b)
więcej niż 7 ... to na spodzie musi być 1 lub 2
c)
równa 5 ? Nie ma takiej możliwości
P(C) = 0
19 lis 16:36
Ania: aaa... dziękuję

A czy mógłbyś zajrzeć jeszcze do zadania z loterią, bo tam czegoś nie
rozumiem...
19 lis 16:38
Ania: 1+2+3+4=10
19 lis 16:39