Wykazać, że wielomian jest nierozkładalny.
gość: Wykazać, że wielomian x3+3x2−8 jest nierozkładalny w Q[x]
19 lis 09:50
g: Wielomian ma całkowite współczynniki, więc ew. wymierny pierwiastek musiał by być
całkowity. Iloczyn wszystkich pierwiastków daje składnik wolny −8, więc pierwiastkami
mogły by być tylko 1,2,4,8 (plus i minus). Nie są.
Dowód dla tego konkretnego wielomianu. Załóżmy x = p/q. Wstawiam i mnożę przez q2.
p3/q = −3p2+8
Prawa strona jest całkowita a lewa nie, bo z założenia q i p są względnie pierwsze.
19 lis 11:08
g: Pomyłka nie zmieniająca istoty. Powinno być p3/q = −3p2+8q2
19 lis 13:52