test z rachunku
Ania: 1. Rzucasz dwiema monetami. Ile wynosi prawdopodobieństwo tego, że na każdej monecie będzie
inny wynik?
Nie wiem....
2. Rzucasz sześcienną kostką do gry. Które z poniższych zdarzeń jest najbardziej prawdopodbne
A Otrzymasz jedynkę lub szóstkę (myślę, że tu P(A)=1/6 ?)
B Otrzymasz mniej niż 3 oczka (myślę, że tu P(B)=2/6 ?)
C Otrzymasz więcej niż dwa oczka (myślę, że tu P(C)=4/6 ?)
D Otrzymasz nieparzystą liczbę oczek (myślę, że tu P(D)=3/6 ?)
Moim zdaniem odpowiedź C− czy słusznie?
3. W loterii było 10 losów wygrywających i 100 losów przegrywających. Kupiono już 20 losów i
nikt jeszcze nie wygrał. Ile wynosi prawdopodobieństwo tego, że kupując los− otrzymasz los
wygrywający?
Myślę, że 1/9 czy ok?
19 lis 16:21
iteRacj@: 1/ masz cztery możliwe wyniki, dwa z nich spełniają treść zadania
czyli P(A) = ...
19 lis 16:26
iteRacj@:
3/ ilość wszystkich pozostałych losów 90
ilość losów wygrywających nadal 10
19 lis 16:29
Ania: (R,R) (R,O), (O,R), (O,O)
2/4=1/2 ok?
A czy pozostałe rzeczy dobrze? Interesuje mnie zad.2 A otrzymasz jedynkę lub szóstkę to
P(A)=1/6 czy 2/6 ?
19 lis 16:29
iteRacj@:
2/ a) P(A)=2/6
19 lis 16:30
iteRacj@:
dwa zdarzenia sprzyjają i szóstka i jedynka
19 lis 16:31
Ania: Czy to oznacza, że jak jest spójnik lub to sumujemy prawdopodobieństwa?
I czy mógłbyś zerknąć na zadanie:
Kostka ma kształt czworościanu foremnego. Jej ściany są ponumerowane liczbami 1,2,3,4. Ustal,
jakie jest prawdopodobieństwo tego, że po rzuceniu tą kostką: a) suma liczb na trzech
widocznych ścianach będzie równa 7 b) suma liczb na trzech widocznych ścianach będzie większa
od 7, c) suma liczb na trzech widocznych ścianach będzie równa 5.
Po jednym rzucie...
19 lis 16:32
iteRacj@: 1/ 1/2 jest ok
2/ też dobrze
19 lis 16:32
iteRacj@:
jeśli jest spójnik "lub" to prawdopodobieństwa sumujemy ale
odejmujemy prawdopodobieństwo
części wspólnej obu zdarzeń
wzór jest tutaj
https://matematykaszkolna.pl/strona/1018.html
przy jednym rzucie kostką nie może wypaść i jedynka i szóstka, więc nie trzeba było nic odjąć
19 lis 16:39
iteRacj@:
| | | |
ilość możliwych zdarzeń (Ω) wynosi | |
| | |
liczymy ilość zdarzeń sprzyjających temu, żeby suma liczb na trzech widocznych ścianach
wynosiła 7
{1,2,4} czyli tylko jedno
19 lis 16:43
iteRacj@:
spróbuj zrobić w ten sposób nastepne b/ i c/
19 lis 16:44
Ania: A Otrzymasz jedynkę lub szóstkę (myślę, że tu P(A)=2/6 ) B Otrzymasz mniej niż 3 oczka (myślę,
że tu P(B)=2/6 ) C Otrzymasz więcej niż dwa oczka (myślę, że tu P(C)=4/6 ) D Otrzymasz
nieparzystą liczbę oczek (myślę, że tu P(D)=3/6 ) Moim zdaniem odpowiedź C jest prawidłowa.
Czy teraz dobrze?
19 lis 16:46
iteRacj@:
tak, odpowiedź C jest dobra
19 lis 16:48
Ania: a pozostałe obliczenia ABCD dobrze wyliczyłam?
19 lis 16:49
iteRacj@:
tak, pozostałe były policzone dobrze
19 lis 16:52
Ania: Dziękuję

A czy pomógłbyś mi jeszcze w zadaniu z losami, bo tam kochanus
pospolitus napisał w
punkcie b 0.25*90/100 i nie wiem czemu nie pomnożył przez 3/4... ?
19 lis 16:53
iteRacj@:
już napisałam w tamym wątku
19 lis 17:05