Ciagi podciagi
5-latek: Ogolnie .
czy jest jak metoda uniwersalna na wykazanie dwoch podciagow ktore maja rozne granice aby
wykazac rozbieznosc ciagow ?
Zadanie jest takie
Wskazujac dwa podciagi zbiezne do roznych granic wykazac rozbieznosc ciagow
jest ich 10
nr 1 a
n= (1)
n+1
nr 3) a
n= cos nπ
| | (−1)n+28n2 | |
nr 5) an= |
| |
| | n2+1 | |
| | n | |
nr6) an= |
| [ 1−(−1)n+1] |
| | n+1 | |
tutaj to pewnie jest nawias kwadratowy
| | | | 3n+1 | |
nr 7) an= (sin n |
| )( |
| |
| | 2 | | 2n−1 | |
nr 8) 1,1,1,(−1) 1, 1,1,1,1, (−1) ,.......
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
nr9) |
| , − |
| . |
| , − |
| , |
| −U{1}[4}....... |
| | 2 | | 2 | | 3 | | 3 | | 4 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | |
nr 10) 0, 0, |
| , 0,0 |
| , 0,0 |
| ....... |
| | 2 | | 3 | | 4 | |
mam tylko odpowiedzz e do nr 9 i 10 nie dobierzemy takich podciagow (nawet nie piszse
dlaczego .
19 lis 12:46
5-latek: nr 1) an= (−1)n+1
19 lis 12:50
iteRacj@:
" nie dobierzemy takich podciagow (nawet nie piszse dlaczego)"
ciąg numer 10 nie jest rozbieżny (ani zbieżny), nie można wykazać jego rozbiezności
19 lis 13:04
iteRacj@:
OK, chodziło o rozbieżność do nieskończoności, juz rozumiem pytanie
19 lis 13:13
5-latek: A cos do pozostalych ?
19 lis 13:13
jc: Na pewno nie ma uniwersalnego sposobu na wskazanie odpowiednich podciągów.
19 lis 13:18
iteRacj@: 1/ an= (−1)n+1
podciąg z wyrazów parzystych: 1,1,1...
podciąg z wyrazów nieparzystych: −1,−1,−1...
ciąg ma dwa punkty skupienia 1 i −1
19 lis 13:18
'Leszek: nr 1) powinno byc a
n = (−1)
n+1
nr 5)
Wybierz podciag o wyrazach dodatnich i drugi o wyrazach ujemnych i oblicz ich granice .
19 lis 13:19
5-latek: na razie mysle
19 lis 13:25
iteRacj@:
ja ciągle tak samo

nr 3
podciąg z wyrazów nieparzystych: −1,−1,−1,...
podciąg z wyrazów parzystych: 1,1,1...
19 lis 13:32
5-latek: czyli tam gdzie jest np (−1)
n to bierzemy podciag z wyrazow parzystych i nieparzystych
| | π | |
Teraz jak sin n |
| . Tez bierzemy wyrazy parzyste i nieparzyste ? |
| | 2 | |
19 lis 13:40
iteRacj@:
to zależy co jeszcze jest oprócz tego (−1)
n we wzorze,
tak jak napisał
jc tu nie ma automatu
| | π | |
przy sin(n |
| ) podciąg z wyrazów nieparzystych i parzystych |
| | 2 | |
19 lis 13:45
5-latek: | | π | |
mam w teorii napisane zeby dobrac do sinn |
| takie podciagi |
| | 2 | |
a
n'k= a
2k
a
n''k= a
4k+1
Troche to ciezkie jest
19 lis 13:49
iteRacj@:
i to sie dopiero zgadza! moja twórczość jest do kitu

podciąg a
2k ma granicę 0
podciąg a
4k+1 ma granicę 1
19 lis 14:05