sara: Trzech robotników wykonało razem pewną pracę w trzy dni, jeden wykonałby ją sam w 6 dni, drugi w 9 dni. Ile czasu potrzebuje trzeci na wykonanie tej pracy?
bla bla: w trójkącie dane są: a, sinα oraz cosβ. Wyznacz b...
Oluss09: Trzy zbiorniki na paliwo w ksztalcie walca, o srednicy 50m i wysokosci 60m, maja byc na zewnatrz dwukrotnie pomalowane farba. Jeden litr farby wystarczy na jednorazowe
Oluss09: Oblicz pole i obwod szesciokata foremnego, wiedzac, ze roznica miedzy dluzsza i krotsza przekatna wynosi 4cm.
Oluss09: Obwd trojkata, ktorego dlugosci bokow tworza ciag artymtyczny, jest rowne 24cm. Pole prostokata zbudowanego z najkrotszego i najdluzszego boku trojkata jest rowne 60cm2.
Oluss09: Liczba 3 jest dwukrotnym pierwiastkiem wielomiany W(x)= x4-9x3+ax2+bx-36. a) znajdz wspolcynniki a i b tego wielomiany
Oluss09: W okrag o promieniu 6 wpisano trojkat prostokatny. Wyznacz wror funkcji y=f(x) opisujacej pole tego trojkata w zalznosci od dlugosci jednej z przyprostokatnych dlugosci x. Podaj
Oluss09: Wierzcholki trojkata maja wspolrzedne A=(-1.-2), B=(5.-1) , C=(2.5)., Znajdz rownanie prostej przechodzacej przez:
Andrzej: W trójkącie równoramiennym ABC dane są !AC!=!BC!=4 oraz !AB!=6. Oblicz promień okręgu opisanego na tym trójkącie.
Oluss09: Panstwo Wisniewcy razem zarbiaja miesiecznie 4600zl brutto. Pan Wisniewski ma pensje o 30% wieksza od pensji zony. Oblicz, jaki procent zarobku pana Wisniewskiego stanowi
czekolada: narysuj dwolny trójkąt. skonstruuj okrąg wpisany w ten trójkąt.
Oluss09: kubek w kształcie walca ma srednice zewnetrzna rowna 8,6 cm i wysokosc 10cm. Scianki i dno kubka maja grubosc 3mm. Czy w tym kubku zmiesci sie 0.5 l plynu?
Bartek: Rzucamy dwoma kostkami jedna szczecienna a druga czworoscienna wyrzucone liczby oczek w kazdym rzucie dodajemy do siebie.
Ali: Mam problem z takim zadankiem
Agi: nie wychodzi mi dzielenie tego wielomianu: (x8+0x7+x6+2x5+0x4+5x3+3x2-x) : (x3+0x2+0x+2)
Sebol: Macie pomysł na :
Rafal : Prosze o wytlumaczenie Dla jakich wartości parametru α , wielomian 3 2 W (x ) = x − (2sin 4α)x + 3x − sin 4α− 5
romek: Badano, czy istnieje zależność między stażem pracy pracowników zakładu A (X - w latach) a ich wydajnością (Y - liczba sztuk wyrobów wyprodukowanych w ciągu dnia). Dla
ricardo: wykaż, że jeżeli liczby x i a są dodatnie, α,β ∈(0 , π/2) i sinα=√x/ (x+a) oraz tgβ=√x/a to α=β
Ania: Obracamy dwa jednakowe trójkąty prostokątne o przyprostokątnych długości 2cm i 6cm- jeden wokół krótszej przyprostokątnej, a drugi wokół dłuższej przyprostokątnej. Który z
Łukasz: Witam. Zadanie ma być wykonane układem równań, np.metodą podstawiania bądź przeciwnych
Łukasz: Witam. Potrzebuje pomocy z takim zadaniem i prosił bym aby najpierw mi ktoś tu napisał analizę zadania a potem zaczął liczyć, aha i zadanie ma być wykonane układem równań, np.
Sebol: wiedząc, że sinx + cosx= 1 oblicz:
Łukasz: Witam. Potrzebuje pomocy z takim zadaniem i prosił bym aby najpierw mi ktoś tu napisał analize zadania a potem zaczął liczyć, aha i zadanie ma być wykonane układem równań, np.
Justyna: Oblicz objętości stożków. a) promień= 4. podst=8
eeee: Mam pytanie.. Czy jak znam własności funkcji logarytmicznej log2x to czy dla funkcji log3x lub
łukasz: Witam, prosiłbym o pomoc bo zatrzymuję się w pewnym momencie i nie wiem jak dalej obliczyć. Domyślam się że q= 1/3 lub - 1/3 ale nie potrafię tego udowodnić
gaba: Oblicz wysokość graniastosłupa prostego, którego objętość jest równa 12dm3, a pole podstawy 120cm2.
NHH: wykres funkcji kwadratowej f(x)= ax2+bx+c jest symetryczny wzgledem prostej x+1=0 a róznica miejsc zerowych wynosi 2. zbiorem wart f jest przedzial <-2,+∞)
pop: czesc mam problem z obliczeniem pochodnej prosze o pomoc
Witka: Mam zadanie z kątami, w którym wychodzi mi 589/17stopni i 8 minut (ułamek). W odpowiedziach w książce jest wynik całkowity. Jak to obliczyć? (wiem, że to może trochę
Adaś: 1.Znajdz równania okręgów o środku S=(-1,3) stycznych do okręgu (x-2)2+(y-2)2=49. 2.Czy okręgi o podanych równaniach są styczne, przecinaja się czy sa rozłączne
Jaa: Czworokąty, zastosowanie twierdzenia Pitagorasa.
Karlita: Rzucamy trzy razy symetryczna monetą. Oblicz prawdopodobieństwo wyrzucenia przynajmniej jednego orła.
agula: wysokosc sciany bocznej ostroslupa prawidlowego czworokatnego wynosi 10cmi jest nachylona do plaszczyzny podstawy pod katem 30stopni oblicz objetosc i pole powierzchni calkowitej
Włodek: a+b+c=0 a2+b2+c2=1
DRAMAOK : wyznacz pole trójkąta równobocznego, którego wysokość jest o 1cm krótsza od boku trójkąta
DRAMAOK : rozwiąż nierówność 1/2 |x+4| <mniejsze równe< 5
paweł: Dana jest f liniowa f z parametrem m. Wyznacz te wartości parametru m, dla których miejscem zerowym jest :
Mariusz: PYTANIE ? Eta: równanie okręgu w postaci ogólnej
DRAMAOK : Wyznacz wartość funkcji f(x) = -x2+3x-2 dla argumentu x=√3+2
beata: Rzucamy dwoma kostkami jedna szczecienna a druga czworoscienna wyrzucone liczby oczek w kazdym rzucie dodajemy do siebie.
Mixen: Drut o długości 68 cm dzielimy na dwie części - z jednej tworzymy ramkę kwadratową, a z drugiej - prostokątną. Na jakie części należy rozciąć drut, aby suma pól powierzchni
Ms.Ocean: Pole prostokąta jest równe 240, a obwód 68. Oblicz tangens mniejszego z kątów, jaki przekątna tworzy z bokami prostokąta.
jaaaxx: Własciciel sklepu kupuje w hurtowni plyty zespolyu "Emotion" po 30 zł za sztuke i sprzedaje 56 sztuk miesiecznie po 50 zł za sztuke. Badania rynku wykazaly że każda
Mariusz: OKRĄG Napisz równanie okręgu którego środek znajduje się na prostej k, przechodzącego przez
aaaannnnnnnnnnnnia: Podaj modę i medianę otrzymanych ocen. (Oceny to: 1--- 10 osób, 2---30osób, 3---80osób, 4---30osób, 5---25osób, 6---5osób)
tomeczek : jedna z przyprostokatnych trojkata prostokatnego rownoramiennego lezy w plaszczyznie pi, a druga tworzy z plaszczyzna pi kąt alfa=pi/4. wyznacz miare kata jaki tworzy
Faustyna: trojkat prostokatny ABC o przyprostokątnych dlugosci |AC|=b i |BC|=a lezy na plaszczyznie pi. ze srodka przeciwprostokatnej AB poprowadzono prostą prostopadłą do płaszczyzny pi
Dominika: Proste AB i CD są do siebie równoległe i leża w dwóch przecinających sie płaszczyznach. Odcinki AE i DF są prostopadłe do krawędzi przecięcia płaszczyzn, AD=17 , EF=8. Oblicz
Łucja: Dwie proste równoległe k i l leżą na płaszczyźnie w odległości 28 cm od siebie. Prosta m, leżąca poza płaszczyzną, jest równoległa do prostej k i oddalona od niej o 17cm , a od
Moniczka2209: Obliczyć granice funkcji lim 2x - sin5x / e x- e-x
Pani Frau: Jak wygląda wykres funkcji ex Nigdzie nie mogę znaleźć ilustracji. Czy to nie jest taki wykres, który leci od minus nieskończoności, przecina oś Y w 1 i
Spike: Ogólnie rzecz biorąc to którego nie zrobiłem, a które jak myślę, dzięki forum, wykonałem teraz poprawnie. Wstawiam do sprawdzenia, bo wartości bezwz. nadal nie lubię
Mathew: Wyznacz wszystkie parametry m, dla których układ równań x+(m-2)y=1 oraz x-y=-2 ma rozwiązanie (a;b) spełnające warunek a*b>0. Proszę o pomoc.
david: żal jakie kujony tu są
Misia: Aleję postanowiono obsadzić jarzębiną. Jeżeli na każde 5m posadzić 2 jarzębiny, to zostanie 80 drzewek. jeżeli posadzić na tej przestrzeni 3 drzewka, to zabraknie 40
Misia: Trójkąt prostokatny ABC obraca się dookoła przeciwprostokątnej BC. Oblicz objętść powstałej bryły, jeśli długości przyprostokatnych wynoszą 15cm i 20cm
Kamila: Obwód prostokąta P jest równy 40. Budujemy kwadrat K o boku długości przekątnej tego prostokąta. Dla jakich długości boków prostokąta P kwadrat K ma najmniejsze pole?
Sebek: 40 osó zdawało egzamin na prawo jazdy.Liczbe popełnionych błędów przedsatawia tabela Liczba błędów:0,1.2.3.4
agula: rzucamy moneta i kostka do gry niech Aoznacza zdarzenie ze wypadla reszka i parzysta liczba czek Bzdarzenie ze wypadla liczba oczek podzielna przez3 oblicz
XYX: Proszę Liczby ;x+0,5,2x-5,4x+2 w podanej kolejności tworzą ciąg geometryczny .Oblicz x oraz iloraz tego ciągu.
agula: w urnie sa 4kule biale i 5 czarnych wylosowano 1kule i nie zwracajac jej do urny wylosowano nastepna oblicz prawdopodobienstwo ze obydwie kule sa tego samego koloru
agula: rzucamy trzy razy moneta niech Aoznacza zdarzenie ze conajmniej raz wypadl orzel Bzdarzenie ze wypadly trzy orly lub trzy reszki czy zdarzenie Ai Bsa niezalezne
agula: wysokosc sciany bocznej ostroslupa prawidlowego czworokatnego wynosi 10cm i jest nachylona do plaszczyzny podstawy pod katem 30 stopni oblicz ob jetosc i pole
ula: Proszę choćby o wskazówkę: Dla jakich wartości parametru m wielomian W(x)=2x4-2x3-6x2+10x+ ma pierwiastek
ula: Wyzancz wartości parametru m dla którego jeden pierwiastek wielomainy W(x)= x3-28x+m jest dwa razy większy niz drugi pierwiastek?
lampka: 2x2-18<0 5(x-1)≤x(3-x)
lampka: 2x2-18<0
Mirek: Końcami odcinka są punkty o współrzędnych A=(-1;-2) oraz B=(3;6). Odcinek CD jest obrazem odcinka AB zarówno w jednokładności o środku S1=(-5;2), jak i w jednokładności