Tryon cz. 2
Sebol: Macie pomysł na :
wiemy, że
tg a + ctg a = 4 a- alfa
oblicz:
tg2a + ctg2a
17 lut 21:24
Bogdan:
Wskazówka:
Wykonaj działanie: (tgx + ctgx)2 = 42 wiedząc, że tgx * ctgx = 1
17 lut 21:26
Tedi: tg a + ctg a = 4
(tg a + ctg a)
2 = 4
2
tg
2 a + ctg
2 a + 2 * tg a * ctg a = 16
tg
2 a + ctg
2 a = 16 - 2 * tg a * ctg a
gdybym wiedział ile jest tg a * ctg a to reszta ......
17 lut 21:27
Sebol: kurcze zapomnialem o tym, teraz to co innego xd
17 lut 21:29
cfaniaczeQ: "gdybym wiedział ile jest tg a * ctg a to reszta ...... "
jeśli tg = a/b to ctg=b/a czyli tg a* ctg a=a/b * b/a = 1
1 mar 18:04