Równanie okręgu
Mariusz: OKRĄG
Napisz równanie okręgu którego środek znajduje się na prostej k, przechodzącego przez
punkty A i B jeśli
k: y= -2x -2 A(5, 10 ) B( 3, 12)
17 lut 16:32
Eta:
równanie okręgu w postaci ogólnej
x2 +y2 -2ax -2by +c=0 gdzie S(a,b) a R= I SAI = ISBI
S€ k czyli b = -2a -2
A€ o(S,R) i A( 5,10) to:
25 + 100 - 10a - 20b+c=0 to 10a +20b - c = 125
B€ o(S,R) i B( 3,12) to;
9 +144 - 6a - 24b +c=0 to 6a +24b - c= 153
rozwiąż ten układ z trzema niewiadomymi a, b, c
otrzymasz a= -3 b= 4 R= IASI= √( -3 -5)2 + ( 4 - 10)2
R= √54 + 36 to R= 10
równanie okręgu jest ( x +3)2 +(y- 4)2 = 100
17 lut 16:55
eraa: skąd sie wzieło b= -2a-2 ? dlaczego zamiast y mozemy wstawić b ?
17 lut 17:47
Eta:
Dlatego że środek tego okregu S(a,b) to x= a y=b i S€ k
czyli jego współrzędne spełniaja równanie prostej "k"
czyli za y = b x = a
podstawiamy do równania prostej k : y= -2x -2
czyli stąd masz b= -2a -2
wiesz już ?
17 lut 17:55
Mariusz: a no tak, dzięki wielkie
17 lut 17:58
Eta: Wiesz już dlaczego?
Zapytam tak ? a jak punkt np; A( 1,3) i nalezy do prostej k
to za x= 1 y= 3 podstawiasz do równania prostej ? tak?
No to i S ( a,b) tak samo x= a y= b ( rozumiesz już ?
Napisz mi
17 lut 18:00