oblicz pochodna??
pop: czesc mam problem z obliczeniem pochodnej

prosze o pomoc
y=w liczniku -2x w mianowniku (1+x
2)
2
liczylem ja ale kurcze jakos nie zgadza mi sie wynik

wynik powinien byc w liczniku
2(3x
2-1) w mianowniku (1+x
2)
3
17 lut 19:09
17 lut 19:31
Bogdan:
y = (1 + x2)2
y' = 2(1 + x2) * 2x = 4x(1 + x2)
17 lut 19:36
pop: 2x = 4x(1 + x2)- czego to sie tyczy bo nie czaje

a moze jesli mozna to przedstawil
ktos by moze licznik jak ma wygladac
17 lut 19:51
pop: no moze chociaz ten pierwszy krok
17 lut 20:02
Bogdan:
-2x
y = --------------
(1 + x2)2
-2* (1 + x2)2 - 2(1 + x2) * 2x * (-2x)
y' = -----------------------------------------------
(1 + x2)4
to jest pierwszy krok
17 lut 20:10
pop: a jest na to jakis wzor
17 lut 20:14
Bogdan:
Precyzuj pytania, wzór na co?
Jeśli y = f / g , gdzie f, g to funkcje
to y' = (f' * g - f * g') / g2
To jeden z podstawowych wzorów rachunku pochodnych
17 lut 20:18
Bogdan:
Zajrzyj tu obok do działu "pochodna funkcji",
adres: https://matematykaszkolna.pl/strona/359.html
17 lut 20:19
pop: kurcze i tak mi jakos nie wychodzi ten wynik ktory mial mi wyjsc. |Wynik powinien byc w
liczniku
2(3x
2-1) w mianowniku (1+x
2)
3
-2* (1 + x
2)
2 - 2(1 + x
2) * 2x * (-2x)
y' = -----------------------------------------------
(1 + x
2)
4
- nie wiem jak wogole ten licznik zrobic

jakies dziwne wyniki mi wychodza

jesli mozna prosze o pomoc
17 lut 21:01
Bogdan:
No to robimy dalej:
-2(1 + x2)2 + 8x2(1 + x2)
= --------------------------------------- = wyłączamy w liczniku (1 + x2) przed
nawias
(1 + x2)4
(1 + x2)(8x2 - 2 - 2x2)
= ---------------------------------- = skracamy przez (1 + x2)
(1 + x2)4
6x2 - 2 2(3x2 - 1)
= ---------------- = ---------------
(1 + x2)3 (1 + x2)3
17 lut 21:09
Bogdan:
Rozjechały się zapisy, ale mam nadzieję, że wiesz o co chodzi
17 lut 21:10
pop: dziekuje bardzo
17 lut 21:25