Wyznacz wror funkcji y=f(x)
Oluss09: W okrag o promieniu 6 wpisano trojkat prostokatny. Wyznacz wror funkcji y=f(x) opisujacej
pole tego trojkata w zalznosci od dlugosci jednej z przyprostokatnych dlugosci x. Podaj
dziedzine tej funkcji ..
17 lut 22:46
Basia:
trójkat prostokatny wpisany w okrąg musi być oparty na półokregu, czyli jego
przeciwprostokątną jest średnica okregu d=12
x, z - przyprostokątne
y = f(x) = P = x*z/2
x2 + z2 = d2
z2 = 144 - x2
z = √144- x2 bo z>0 (jako długość odcinka)
y = f(x) = x*√144-x2 / 2
x>0 ( bo to też długość odcinka)
x<12 (bo przyprostokatna musi być krótsza od przeciwprostokatnej)
x∈(0,12)
18 lut 19:28