Witam ! Proszę o pomoc w zadaniu
Sebol: wiedząc, że sinx + cosx= 1 oblicz:
sin4x + cos4x
17 lut 19:54
Sebol: ktoś ma pomysł jak to rozpisać, nie jest ot niestety różnica
17 lut 20:20
.....: powiedz tylko czy to ma byc (sinx)4 czy sinx4?
17 lut 20:21
NHH: sinx + cosx= 1 to ma by tak a nie bez kwadratów z jedynki trygonometrycznej
17 lut 20:22
Bogdan:
sinx + cosx = 1
(sinx + cosx)2 = 12
sin2x + 2sinxcosx + cos2x = 1
sin2x + cos2x = 1 (jedynka trygonometryczna)
1 + 2sinxcosx = 1
2sinxcosx = 0
(sin2x + cos2x)2 = 12
Skończ sam i podaj wynik.
17 lut 20:27
Sebol: ok mam wynik jak w podręczniku
17 lut 21:22
Bogdan:
17 lut 21:27