Objętosc stozkow
Justyna: Oblicz objętości stożków.
a) promień= 4. podst=8
b) promień= 5. ściana boczna= 10
17 lut 19:34
Eta:
Co to znaczy ? " ściana boczna = 10"
( gdzie Ty w stożku widzisz ściany ?...... napisz to zadanie porządnie
w a) tylko podstawić do wzoru! na V
więc nie wiem o co pytasz? czy my mamy za Ciebie wykonać
zwykłe mnożenie?
Nie przesadzaj ( bez urazy)
Inni czekają z trudniejszymi zadankami!
Oblicz to jest "pestka" powodzenia !
Możesz napisać ile wyszło Ci V ... to powiem czy dobrze!
17 lut 19:53
stwojciech: b) V= 1/3 πr2 *H
82-42=l2
64-16=l2
48=l2
√48=l
2√12=l
4√3=l
V= 1/3π*52*4√3
V= 1/3π*25*4√3
V= 1/3π*100√3
V= (100√3π)/3
______________________
Ja jestem tylko amatorem* więc proszę żeby ktoś sprawdził.
*2 klasa LO
17 lut 19:59
.....: w b masz tak :
10
2=5
2+h
2
100-25=h
2
h=5
√3
V=1/3h*π*r
2
V=1/3π*25*5
√3
i oblicz ale taki wynik jest dosc dziwny wiec moze ktos madrzejszy sprawdzi
a wojciech w pierwszym przykladzie normalnie liczysz wiec zle masz
17 lut 20:51
Eta:
Wtrącę się!
Skad wiecie że tworzaca stozka ma długość 10
skoro Justyna napisała " sciana" = 10
Pytałam ją o odpowiedź , ale nie zadała sobie trudu, ( szkoda

Pozdrawiam wszystkich i Justynkę też
17 lut 20:58