???
DRAMAOK : wyznacz pole trójkąta równobocznego, którego wysokość jest o 1cm krótsza od boku trójkąta
17 lut 18:03
Eta: Napisz dokładnie zadanie!
Czy napisane " od boku do którego jest poprowadzona ta wysokość " ?
17 lut 18:06
DRAMAOK : to jest dokładnie przepisane polecenie. to trójkąt równoboczny więc boki wszystkie równe
17 lut 18:09
Eta: Oooo

Sory nie doczytałam

więc a --- długość boku trójkąta równobocznego
h ---- wysokość h= a
√3 /2 --- wzór na wysokość
czyli h = a - 1 a
√3 / 2 = a - 1 / * 2
a
√3 = 2a -2 a
√3 - 2a = -2
a(
√3 - 2) = -2 /* (-2) to a ( 2 -
√3 =2
2
a = ------------ usuwamy niewymierność
2 -
√3
2( 2 +
√3)
a = ------------------ = 2(2 +
√3)
4 - 3
czyli pole P= a
2√3 /4 to P= 4( 2 +
√3 )
2 *
√3 /4
P= (2 +
√3 )
2*
√3= ( 4 + 4
√3 +3) *
√3
P= ( 7 +4
√3 ) *
√3 = 7
√3 + 12 cm
2
17 lut 18:30
DRAMAOK : hmm tego nie rozumiem: a( √3 - 2) = -2 /* (-2) to a ( 2 - √3 =2
skąd to się wzięło? i w jakim celu?
17 lut 18:45
Eta: W jakim celu pytasz? W takim by wyliczyć "a"
masz tak :
a√3 - 2a = -2 to jak obliczysz "a" ?
musimy a wyłączyć przed nawias z obydwu składników
czyli a ( √3 - 2) = - 2 teraz chcąc wyliczyć "a"
musimy podzielić przez ( √3 - 2)
czyli - 2
a = ----------------
√3 - 2 itd... usunąc niewymierność! ( już teraz rozumiesz ?
bo tak pytasz ? ..... " w jakim celu ? " no w takim !
18 lut 00:16