wielomiany
Oluss09: Liczba 3 jest dwukrotnym pierwiastkiem wielomiany W(x)= x4-9x3+ax2+bx-36.
a) znajdz wspolcynniki a i b tego wielomiany
b znajdz pozostele pierwiastki wielomianu.
17 lut 22:48
Eta:
Na kiedy masz mieć rozwiązane te zadanka?
O tak późnej porze wrzucasz ich aż tyle?
Ja już jestem zmęczona, może ktoś inny Ci pomoże?
Mogą być jutro ?
17 lut 22:58
Bogdan:
Mnie też już się nie chce rozwiązywać takich banalnych zadanek o tej porze
17 lut 22:59
Eta:
17 lut 23:06
Eta:
Witam! Tak jak obiecałam , pomogę Ci

ponieważ liczba x= 3 jest pierwiastkiem dwukrotnym to
W(x) jes podzielny przez ( x-3)
2
(x -3)
2 = x
2 - 6x +9
wykonujemy dzielenie pisemne wielomianów ( możesz i z Hoernera)
( x
4 - 9x
3 +ax
2 +bx - 36) : ( x
2 - 6x +9) = x
2 - 3x + a - 27
- x
4 +6x
3 - 9x
2
------------------------
= - 3x
2 +( a - 9) x
2 + bx
+3x
3 - 18x
2 +27 x
------------------------------------
= ( a - 27) x
2 + ( b +27) x - 36
- ( a -27) x
2 + 6( a - 27) x - 9(a - 27)
-----------------------------------------------------
= = [ b +27 +6( a - 27)] x - 36 - 9( a -27)
teraz współczynniki tej reszty przyrównujemy do zera
bo wielomian musi być podzielny czyli reszta = 0
otrzymamy więc:
b+27 +6( a - 27) = 0 i - 36 - 9( a - 27) =0
b +27 +6a - 162 =0 i - 36 - 9a + 243 =0
b + 6a = 135 i -9a = - 207 to a= 23
to b = 135 - 6*23
b = 135 - 138 to b= - 3
odp: a = 23 b = - 3
b) W(x) = ( x
2 - 3x + a - 27 ) ( x
2 - 6x +9)
podstawiając za a = 23 mamy
W(x) = ( x
2 - 3x - 4)( x
2 - 6x +9)
dla x
2 - 3x - 4 wyznaczamy pierwiastki
czyli Δ= 25
√Δ = 5 x
1= 4 x
2 = -1
odp pozostałe pierwiastki to x= 4 x= -1
Ps: Nie zadawaj pytań?.... skad się wziął wynik z dzielenia?
Bo takie dzielenie powinnaś umieć wykonywać!
Jestem więc pewna że umiesz dzielić wielomiany !
18 lut 17:07
Oluss09: nie bede zadawala ..

dzieki ..
robilam tak ale mi cos nie wychodzilo

18 lut 22:00
Eta: Ok! cieszę się ! Powodzenia
18 lut 22:05
luca: x3+ax2+bx+9:(X2−6x+9)
10 lis 12:58
luca: rozwiąże ktoś?
10 lis 12:59
ICSP: | 9 | |
= x3 + ax2 + bx + |
| |
| x2 − 6x + 9 | |
10 lis 13:00
wredulus_pospolitus:
x3 + ax2 + bx + 9 =
x(x2 − 6x + 9) + 1*(x2 − 6x + 9) dlaczego zapytasz ... bo tylko wtedy 'x3' i '9' będą się
zgadzać
wymnóż i masz 'a' i 'b'
10 lis 13:33