geometriaaaaaa
tomeczek : jedna z przyprostokatnych trojkata prostokatnego rownoramiennego lezy w plaszczyznie pi,
a druga tworzy z plaszczyzna pi kąt alfa=pi/4. wyznacz miare kata jaki tworzy
przeciwprostokatna tego trojkata z plaszczyzna pi
17 lut 16:03
Bogdan:
Wyobraź sobie ekierkę równoramienną (trójkąt prostokątny równoramienny ABC,
C - wierzchołek kąta prostego, pozostałe kąty tego trójkąta mają miarę 45o),
ustawiamy ją na stole (to znaczy nie kładziemy), stół to model płaszczyzny π,
na płaszczyźnie stołu leży jedna z przyprostokątnych, np. AC, nad stołem znajduje się
punkt B.
Przechylamy ekierkę tak, by była nachylona do płaszczyzny stołu pod kątem 45o,
przy czym bok ekierki AC leżący na stole pozostawiamy w tym samym położeniu,
po przechyleniu ekierki jej bok CB jest nachylony do płaszczyzny stołu pod kątem 45o.
Z wierzchołka B ekierki znajdującego się nad stołem opuszczamy prostopadle do stołu
prostą, która wyznacza na stole punkt D. Widzimy trójkąt prostokątny równoramienny
DBC, w którym przyprostokątne |DB| = |DC| = a, przeciwprostokątna |BC| = a√2.
Jeśli przyprostokątna ekierki BC ma długość a√2, to również druga przyprostokątna
tej ekierki AC ma długość a√2.
Wobec tego przeciwprostokątna ekierki AB ma długość 2a.
Szukamy miary kąta BAD, oznaczmy go α.
Trójkąt BAD jest prostokątny, w którym przyprostokątna przeciwlegla do α: |BD| = a,
przeciwprostokątna |AB| = 2a.
Stąd sinα = a/(2a) = 1/2, więc α = 30o.
Najłatwiej byłoby to narysować, ale tutaj mogłem tę sytację tylko opowiedzieć, stąd
rozwległość opisu.
17 lut 18:28
Bogdan:
Powinienem raczej użyć dla kąta BAD oznaczenia β, bo α występuje w treści zadania.
17 lut 18:30