matematykaszkolna.pl
geometriaaaaaa tomeczek : jedna z przyprostokatnych trojkata prostokatnego rownoramiennego lezy w plaszczyznie pi, a druga tworzy z plaszczyzna pi kąt alfa=pi/4. wyznacz miare kata jaki tworzy przeciwprostokatna tego trojkata z plaszczyzna pi
17 lut 16:03
Bogdan: Wyobraź sobie ekierkę równoramienną (trójkąt prostokątny równoramienny ABC, C - wierzchołek kąta prostego, pozostałe kąty tego trójkąta mają miarę 45o), ustawiamy ją na stole (to znaczy nie kładziemy), stół to model płaszczyzny π, na płaszczyźnie stołu leży jedna z przyprostokątnych, np. AC, nad stołem znajduje się punkt B. Przechylamy ekierkę tak, by była nachylona do płaszczyzny stołu pod kątem 45o, przy czym bok ekierki AC leżący na stole pozostawiamy w tym samym położeniu, po przechyleniu ekierki jej bok CB jest nachylony do płaszczyzny stołu pod kątem 45o. Z wierzchołka B ekierki znajdującego się nad stołem opuszczamy prostopadle do stołu prostą, która wyznacza na stole punkt D. Widzimy trójkąt prostokątny równoramienny DBC, w którym przyprostokątne |DB| = |DC| = a, przeciwprostokątna |BC| = a2. Jeśli przyprostokątna ekierki BC ma długość a2, to również druga przyprostokątna tej ekierki AC ma długość a2. Wobec tego przeciwprostokątna ekierki AB ma długość 2a. Szukamy miary kąta BAD, oznaczmy go α. Trójkąt BAD jest prostokątny, w którym przyprostokątna przeciwlegla do α: |BD| = a, przeciwprostokątna |AB| = 2a. Stąd sinα = a/(2a) = 1/2, więc α = 30o. Najłatwiej byłoby to narysować, ale tutaj mogłem tę sytację tylko opowiedzieć, stąd rozwległość opisu.
17 lut 18:28
Bogdan: Powinienem raczej użyć dla kąta BAD oznaczenia β, bo α występuje w treści zadania.
17 lut 18:30