trygonometria
ricardo: wykaż, że jeżeli liczby x i a są dodatnie, α,β ∈(0 , π/2) i sinα=√x/ (x+a) oraz
tgβ=√x/a to α=β
17 lut 20:41
Bogdan:
Biorąc podane założenia możemy narysować trójkąt prostokątny ABC,
C - wierzchołek kąta prostego,
|< CAB| = α,
CB - przyprostokątna przeciwległa do kąta α,
CA - przyprostokątna przyległa do kąta α,
AB - przeciwprostokątna
sinα = |CB| / |AB|
oraz
sinα = √x / √x + a
Możemy przyjąć: |CB| = √x, |AB| = √x + a
Wyznaczmy z twierdzenia Pitagorasa długość CA:
|CA|2 = (√x + a)2 - (√x2), stąd |CA| = √a
Wyznaczamy w tym trójkącie tgα: tgα = √x / √a = √x/a = tgβ
stąd α = β
17 lut 22:17