Ciezka trygonometria :(
Rafal : Prosze o wytlumaczenie


Dla jakich wartości parametru α , wielomian 3 2 W (x ) = x − (2sin 4α)x + 3x − sin 4α− 5
jest podzielny przez dwumian (x− 2) ?
Z podstawienia pod W(2)=0
Wychodzi nam
Sin4α=1
I teraz co dalej z tym zrobic? jak zapisac odpowiedz i skad nam sie ona wezmie . Mam
problemy z trygonometria nie rozumiem zapisow typu π/2+2kπ a to jest akurat wynik do
tego.
Prosze o jakas rade. Pozdrawiam
17 lut 21:18
Bogdan:
Jeśli sinβ = 1
to
β = π/2 + k*2π
17 lut 21:29
Eta:
Co to znaczy ? 3 2 W(x)
17 lut 21:44