Zadanie z drutem
Mixen: Drut o długości 68 cm dzielimy na dwie części - z jednej tworzymy ramkę kwadratową, a z
drugiej - prostokątną. Na jakie części należy rozciąć drut, aby suma pól powierzchni
ograniczonych przez ramki była najmniejsza, jeśli stosunek długości boków prostokąta
wynosi 3:1?
17 lut 17:15
Eta:
a -- długość boku kwadratu
b --- szerokość prostokąta
3b --- długość boku prostokąta bo 3b/b = 3:1
Ob( kw.) = 4a Ob(prost) = 2b + 6b = 8b
więc 4a +8b = 68
to a +2b = 17 to a = 17 - 2b więc 0<b< 17/2
P(kw)= a2 P(prost) = 3b2
suma pól to a2 +3b2 więc
P(b) = (17 - 2b)2 +3b2 --- funkcja pola zależna od "b"
Mamy zbadać jej minimum
P(b) = 289 - 68b +4b2 +3b2
P(b) = 7b2 - 68b +289 minimum ta funkcja osiąga
dla bw= 68/ 14 ( dla odciętej wierzchołka paraboli)
b= 32/7 cm
to wtedy a = 17 - 2* 32/7 = 119/7 - 64/7 = 55/7 cm
więc;
4a = 220/7 cm --- to długość drutu dla utworzenia kwadratu
8b = 256/7 cm to długość drutu na utworzenie prostokąta
Odp: Aby suma pól ograniczonych przez ramki była najmniejsza
to drut należy podzielić na 220/7 cm i 256/7 cm
spr; 220/7 + 256/7 = 476/7 = 68 cm
17 lut 17:51
Mixen:
"
b= 32/7 cm
"
Dlaczego tak

jak skróci się 68/14 to wychodzi
34/7 a nie 32/7
17 lut 18:19
Eta: No tak ! popraw! to oczywiste! pomyliłam cyferką na klawiaturze!
to i a też popraw dasz juz radę .
Przepraszam za pomyłkę
17 lut 18:33
Mixen: no tak tylko że jak poprawie to mi zły wynik wychodzi
sprawdź to plz
17 lut 18:53
Eta: Przepraszam ,ale nie zauważyłam wcześniej,że miałaś do mnie
jeszcze pytanie? Jak Ci zły wynik wychodzi?
będzie tak;
b = 34/7 to a = 17 - 2*34/7 = 119/7 - 68/7 =51/7
a = 51/7 cm b= 34/7 cm
teraz te części drutu będą miały długość:
4a= 4* 51/7 = 204/7 cm
8b = 8*34/7 = 272/7 cm
odp: drut podzielono na dwa kawałkii 204/7 cm i 272/7 cm
sprawdzenie:
204/7 + 272 /7 = 476/7 = 68 cm
Wszystko ok!
18 lut 01:05