walec
Oluss09: Trzy zbiorniki na paliwo w ksztalcie walca, o srednicy 50m i wysokosci 60m, maja byc na
zewnatrz dwukrotnie pomalowane farba. Jeden litr farby wystarczy na jednorazowe
pomalowanie 10m
2 powierzchni, Ile litrow farby potrzeba na pomalowanie tych
zbiornikow
17 lut 22:54
Eta:
Należy obliczyć pole całkowite jednego walca
r= 25m h = 60m
Pc = 2πr( h +r) podstaw do tego wzoru
po obliczeniu wynik pomnóż przez 6
bo 3 takie zbiorniki i 2 razy malowane czyli ( 3*2 = 6)
wartość którą otrzymasz podziel przez 10
i już będziesz wiedzieć ile litrów farby potrzeba , Powodzenia!
18 lut 15:23