robotnicy
sara: Trzech robotników wykonało razem pewną pracę w trzy dni, jeden wykonałby ją sam w 6 dni,
drugi w 9 dni. Ile czasu potrzebuje trzeci na wykonanie tej pracy?
17 lut 23:33
Bogdan:
Trzech robotników w ciągu dnia wykona 1/3 pracy.
x - liczba dni, w ciągu których trzeci pracownik sam wykona pracę.
Rozwiąż równanie:
1/6 + 1/9 + 1/x = 1/3
17 lut 23:39
sara: Dziękuję bardzo. Wyszło 18?
A czy bez równań wymiernych się da?
17 lut 23:42
Bogdan:
Tak, x = 18.
To proste równanie, ale można też tak rozumować:
Wszyscy w ciągu dnia wykonują 1/3 pracy,
pierwszy pracownik wykonuje w ciągu dnia 1/6 pracy,
drugi w ciągu dnia wykonuje 1/9 pracy,
czyli trzeci w ciągu dnia wykonuje:
1/3 - 1/6 - 1/9 = 6/18 - 3/18 - 2/18 = 1/18 pracy,
a to znaczy, że trzeci pracownik na całą pracę 18 dni.
17 lut 23:56