rozwiąż nierównośc
lampka: 2x2-18<0 5(x-1)≤x(3-x)
17 lut 08:11
mmmm: 2) najpierw wymnażamy :
5x-5≤3x-x2 przenosimy wzytsko na jedną stronę (np na lewą)
5x-5-3x+x2≤0 redukujemy wyrazy podobne
x2+2x-5≤0
dwumian kwadratowy rozkłądamy na czynniki a zatem liczymy Δ=4+20=24
√Δ=2√6
czyli x1=-1-√6 i x2=-1+√6
jak poprzednio zaznaczamy na osi nasze x1 i x2, ramiona skierowane do góry a zatem
nasza nierówność bedzie speniona dla xE<-1-√6;-1+√6>
17 lut 08:37
Eta:
1/ podziel przez 2 czyli otrzymasz:
x2 - 9<0 <=> ( x-3)(x+3)<0 <=> x€ ( -3, 3)
bo ramiona paraboli do góry czyli wartości < 0
miejsca zerowe to x = -3 x= 3
odczytujesz z pod osi Ox czyli x€ (-3, 3)
17 lut 16:59