Eta:
Witam!
Skoro taki jest ten kubek to obliczamy objętość ( pojemność kubka)
( też walca) pomniejszając wymiary zewnętrzne do wymiarów wewnętrznych
czyli h
w = 100 mm - 3mm = 97mm = 0,97 dm
podobnie d
w = 86mm - 6mm = 80mm
( bo z dwu stron zmniejszamy średnicę o 3mm)
r
w = (1/2 )*d to r
w = 40 mm = 0,4 dm
1litr = 1dm
3 to 0,5 litra = 0,5 dm
3
liczymy pojemność kubka ze wzoru na V walca o nowych wymiarach
biorac π≈ 3,14
V= πr
2 *h V= 3,14 * (0,4)
2 * 0,97 dm
3
V = 3,14*0,16 *0,97 =0, 49 dm
3 = 0,49 litra
Odp; już chyba potrafisz podać
Eta: Nie


! .... kawka o tej porze?

Przepraszam!.... mam dzisiaj ( i nie tylko) " dzień dobroci "
Smacznej kawki !