Oblicz prawdopodobienstwo otrzymania w 10 rzutach
Bartek: Rzucamy dwoma kostkami jedna szczecienna a druga czworoscienna wyrzucone liczby oczek w
kazdym rzucie dodajemy do siebie.
Oblicz prawdopodobienstwo otrzymania w 10 rzutach;
a) samych 7
b)5 siódemek
17 lut 21:49
Eta:
Zastosuj schemat Bernoulliego!
znasz chyba wzór
N = 10 -- ilość prób w schemacie ( ilość rzutów)
a) k = 7 --- liczba sukcesów
b) k= 5 --- liczba sukcesów
p --- prawdopodob.zajścia zdarzenia A ( sukces)
q --- prawdopodob. zajścia zd. przeciwnego do A ( porażka)
oraz p+q =1
prawdobodobieństwo ,że w N próbach uzyskamy k sukcesów
wyraża wzór
PN(k) = (Nk) *pk *qN-k
moc Ω = 6*4 = 24 ( bo 6 na jednej i 4 na drugiej kostce)
Zd. A ---- suma oczek w obydwu rzutach = 7
A={ ( 3,4 ) ( 4,3) (5,2) ( 6, 1)}
mocA = 4 to P(A) = 4/24 = 1/6
czyli p = 1/6 to q = 5/6
dalej już oblicz podstawiajac do wzoru
a) k= 7 N= 10 p= 1/6 q= 5/6
b) k= 5 N= 10 p= 1/6 q = 5/6 Powodzenia !
17 lut 22:50
Eta: Sprostowanie!
w a) samych siódemek ( to k= 10) ( a nie jak napisałam k= 7
Przepraszam za bład!
17 lut 22:54
Bogdan:
Też tak to rozwiązałem.
Schemat Bernoulliego:
P(A) = P10(10) = (1010) * (1/6)10 *( 5/6)0 = 1 / 610
P(B) = P10(5) = (105) * (1/6)5 * (5/6)5 = 252 * (55 / 610)
17 lut 23:30
Eta:
Bartek! Takim oto sposobem Bogdan Cię wyręczył z obliczeń

Powodzenia w przepisywaniu!
17 lut 23:38