wyznacz wszystkie parametry m
Mathew: Wyznacz wszystkie parametry m, dla których układ równań x+(m-2)y=1 oraz x-y=-2 ma
rozwiązanie (a;b) spełnające warunek a*b>0. Proszę o pomoc.
17 lut 15:26
Eta:
Rozwiąż układ metodą wyznaczników
Po rozwiazaniu nałóż w-k x*y >0
rozwiąz tę nierówność w zależnośći od "m"
Uwzględnij stosowne założenia tak by układ miał rozwiazanie.
Powodzenia ! To naprawde proste!

Podaj co otrzymałeś jako odp. to sprawdzimy!
Pozdrawiam!
17 lut 23:18
Rysiu: Sam chetnie bym zobaczyl jak to sie robi, zawsze sie gubie w tych parametrach. Pozdrawiam
17 lut 23:30
Eta:
A ja Rysiu kiedyś zgubiłam się ... ale w lesie i bez parametrów

Pozdrawiam
17 lut 23:34
Rysiu: Hmmm, nie chcesz to nie wyjasniaj nie musisz ironizowac z ludzi ktorzy znaja slabiej
matematyke od ciebie.
17 lut 23:37
Eta: Rysiu! Nie obrażaj się ( jest tak późno ,że myślałam ,że Cię rozśmieszę)
A Ty najwyraźniej się obraziłeś! No cóż? ... Przepraszam.
A tak poza nawiasem: nigdy nie ironizuję z nikogo .
Uwierz mi! Pozdrawiam!
17 lut 23:41
Rysiu: NIe obrazilem ale poprostu mam problemy z matematyka i to co dla ciebie Eto jest banalem,
dla innych moze nie byc tak samo proste.
Pozdrawiam
17 lut 23:43
Eta:
Czy to zadanko to jest Twoje?
Jeżeli czekasz na rozwiazanie ? .. to za moment Ci pomogę
17 lut 23:45
Rysiu: Nie jest moje Eto

. Poprostu proboje pojac to z czym mam problemy ^^ . Czytam rozne
rozwiazania z tego forum i proboje sobie wbic do glowy
17 lut 23:45
Eta: Ok! Rozwiązywać? tak ? czekam na odp od Ciebie!
17 lut 23:55
Eta:
Ok! rozwiążemy jeszcze przed spankiem

x + ( m- 2) y = 1 metodą wyznaczników
x - y = - 2
I 1 (m -2) I
W =I I = 1*(-1) - 1*( m-2) = -1 -m +2 = 1 - m
I 1 - 1 I
I 1 (m -2) I
W
x = I I = 1*(-1) -(m-2)*(-2) = 2m - 5
I - 2 -1 I
I 1 1 I
W
y = I I = -2 -1 = -3
I 1 - 2 I
x = w
x/W y= w
y/W
2m - 5 - 3
to x = -------- y = --------- dla m≠ 1układ ma jedno rozw.
1 -m 1 - m
postaci pary:
( x, y) lub jak w zad (a,b)
to
z warunku a*b> 0 mamy
2m -5 - 3 -3( 2m -5)
------------ * ------------ >0 <=> ---------------- >0
1 - m 1 - m ( 1 -m)
2
wyrażenie w mianowniku dla m≠1 zawsze jest dodatnie
więc zbadamy tylko znak licznika:
-3( 2m - 5) >0 / : (-3) ) pamiętamy o zmianie zwrotu nierównośći!
czyli 2m - 5 <0 <=> 2m < 5 <=> m <5/2
czyli dla m € (5/2, ∞) to tyle! ( m= 1 i tak do tego przedziału nie należy)
Odp: m€ ( 5/2,∞)
18 lut 00:35
Rysiu: Eto jezeli jeszcze nie spisz to chetnie zobacze jak to rozwiazalas
18 lut 00:35
Rysiu: rowno dodalismy posta
18 lut 00:35
Eta: Czyli telepatia

Już się rozchmurzyłeś ?
18 lut 00:37
Rysiu: Dziekuje sproboje to sobie przeanalizowac
18 lut 00:37
mathew: dzięki za pomoc. Pozdrawiam.
18 lut 15:09
Eta: OK
18 lut 15:13
Eta:
Mathew! Podzękuj Rysiowi!

Zmobilizował mnie do rozwiązania tego zadania!
( Ty wtedy smacznie spałeś
18 lut 15:14