trójkat prostokątny
Misia: Trójkąt prostokatny ABC obraca się dookoła przeciwprostokątnej BC. Oblicz objętść
powstałej bryły, jeśli długości przyprostokatnych wynoszą 15cm i 20cm
17 lut 14:08
Bogdan:
|BC| = 25 (dlaczego?)
Wysokość tego trójkąta opuszczona z wierzchołka kąta prostego jest promieniem R
obrotu powstałej bryły.
R = 15*20 / 25 = 12
Obracająca się bryła to dwa stożki "sklejone" podstawami o promieniu R.
H1 - wysokość górnego stożka,
H2 - wysokość dolnego stożka.
H1 + H2 = |BC|
Objętość bryły V = (1/3)πR2*H1 + (1/3)πR2*H2 = (1/3)πR2 * (H1 + H2) =
= (1/3)πR2* |BC|
czyli V = (1/3) * π * 122 * 25
17 lut 14:24
Misia: Dzięk iza pomoc.
17 lut 14:49