prawdopodobieństwo
Karlita: Rzucamy trzy razy symetryczna monetą. Oblicz prawdopodobieństwo wyrzucenia przynajmniej
jednego orła.
Jak można wyliczyć zbiór wszystkich zdarzeń elementarnych? z wariacji czy kombinacji?
17 lut 18:35
Eta: Z wariacji z powtórzeniami ( bo przecież elementy O, R
moga się powtarzać )
mocΩ= 23 = 8
A--- przynajmnie jeden orzeł( czyli jeden , dwa lub trzy)
Wprowadzamy zdarzenie przeciwne do A
A' ---- same reszki
mocA' = 1 bo ( R,R,R) tylko raz tak mamy
wiec P(A')= 1/8
to P(A) = 1 - P(A') = 1 - 1/8 = 7/8
17 lut 18:40
Karlita: Dziękuję Ci bardzo

a czy możesz mi jeszcze, Droga Eto, wytłumaczyć, kiedy stosuje się
kombinacje a kiedy wariacje? Pozdrawiam Cię
17 lut 18:54
Eta:
W kombinacjach : elementy nie moga sie powtarzać,
i kolejność nie jest istotna
np wybierasz dwie osoby z 6 -ciu.
To mamy C
62 ( bo nie mogą się powtarzać
i para np ( Kasia, Zosia) i ( Zosia , Kasia) -- to ta sama para
Jeżeli wybieramy dwie liczby ze zb. { 1, 5, 7, 8}
i zapisujemy wyniki losowania jako liczby dwu- cyfrowe
bez zwracania ( czyli nie moga sie powtarzać)
( odpada warjacja z powtórzeniami!
pozostaje albo kombinacja albo warjacja bez powtórzeń
więc jeżeli kolejność jest istotna ( odpada zatem kombinacja)
a kolejność jest
istotna bo para ( 1.7) i para ( 7,1)
dają nam inną liczbę dwucyfrową
bo wiesz ,że 17 i 71 to różne liczby
czyli w takim przypadku mamy warjację bez powtórzeń!
zapamiętaj te zasady:
1/ czy elementy sie powtarzają ?
2/ czy kolejność jest istotna? i elem. się nie powtarzają?
3/ czy elementy sie nie powtarzają i kolejność nie jest istotna?
w 1/ wariacja z powtórzeniami
2/ wariacja bez powtórzeń
3/ kombinacja
jeszcze zostaje permutacja zb. n - elem.
tutaj mamy do czynienia z przestawianiem na wszystkie możliwe
sposoby tych n - elementów ( to są różne ciągi n- elementowe)
ale elementy nie mogą się powtarzać
jak się powtarzają to mamy do czynienia
z permutacja z powtórzeniami !
Tak ja tłumaczyłam swoim uczniom!
Powodzenia!
17 lut 19:31
17 lut 19:34
Eta: Ok! Cieszę się bardzo! ,że mogłam Ci pomóc
17 lut 19:45