Objętosc.
Ania: Obracamy dwa jednakowe trójkąty prostokątne o przyprostokątnych długości 2cm i 6cm- jeden
wokół krótszej przyprostokątnej, a drugi wokół dłuższej przyprostokątnej. Który z
otrzymanych stożków ma większa objętość?
17 lut 19:58
.....: musisz po prostu to obliczyc ze wzoru V = 1/3 *P
p*h
pierwszy przypadek h= 2 czyli P
p = π*r
2 gdzie r= 6
drugi h= 6 a P
p= π*r
2 gdzie r = 2 oblicz to sam

P
p to pole podstawy ( kolo czyli P
p=π*r
2)
V objetosc stozka
h wysokosc
17 lut 20:20
.....: zrobiles czy jeszcze pomoc?
17 lut 20:33
Ania: Z jakiego wzoru ja mam to obliczyc?
Bo u góry jest V= 1/3* Pp* h
a na dole Pp= π*r2
17 lut 20:49
.....: no ten drugi podstawiasz do tego pierwszego zeby obliczyc objetosc a wszystkie dane masz
wypisane po koleji liczysz objetosc 2 razy pozniej musisz porownac ktora ci wieksza
wyjdzie
17 lut 20:56
Ania: aha. Dzięki wielkie
17 lut 21:00
.....: nie ma za co jak cos to pisz
17 lut 21:00
Eta: Witam Ania!
Objętość pierwszego stożka dla r= 6 H= 2
dla drugiego odwrotnie r= 2 h= 6
policz i bedziesz wiedzieć! ( widać już ,że dla tego pierwszego
bo 62 = 36 a 22 = 4
17 lut 21:02
.....: no to tak napisalem przeciez xD
17 lut 21:05
Eta: Spoko< jest OK
17 lut 21:06