wykres funkcji kwadratowej f(x)= ax^2 bx c
NHH: wykres funkcji kwadratowej f(x)= ax2+bx+c jest symetryczny wzgledem prostej x+1=0
a róznica miejsc zerowych wynosi 2. zbiorem wart f jest przedzial <-2,+∞)
a) oblicz wspołczynniki a,b,c
b) wyznacz wszystkie argumenty dla ktorych funkcja przyjmuje wartosci najwieksze niz 6
17 lut 19:12
NHH: moze jest ktos kto to rozwiaze?
17 lut 20:26
Bogdan:
Współrzędne wierzchołka paraboli: xw = -1, yw = -2
Wyznacz miejsca zerowe z ukladu równań:
x1 + x2 = -2
x1 - x2 = 2
Po wyznaczeniu miejsc zerowych zapisz postać ilocznową i postać kanoniczną
tej funkcji kwadratowej, podaj wynik - zrobimy dalej.
17 lut 20:33
NHH: x1=0
x2=-2
postac iloczynowa f(x)=ax(x-2)
postac kanoniczna f(x)=a(x+1)2-2
17 lut 20:43
NHH: w iloczynowej ma by f(x)=ax(x+2)
17 lut 20:45
Bogdan:
Tak, a postać kanoniczna?
17 lut 20:47
NHH: postac kanoniczna f(x)=a(x+1)2-2
17 lut 20:48
NHH: postac kanoniczna f(x)=a(x+1)2-2
17 lut 20:49
NHH: i teraz pozostalo nam wyznaczyc
b) wyznacz wszystkie argumenty dla ktorych funkcja przyjmuje wartosci niewieksze niz 6
17 lut 20:50
Eta:
Witam!
jeżeli wykres jest sym. wzgl. prostej x = -1
to oznacza że ta prosta przechodzi przez wierzchołek tej paraboli
czyli xw= -1 yw= - 2 bo zb, wartości f. <-2, ∞)
czyli W( -1, -2)
miejsca zerowe położone sa też symetrycznie względem tej prostej
czyli xw = - 1 jest środkiem odcinka o końcach w miejscach zerowych
czyli ( x1 +x2) / 2 = -1
ponad to wiemy z treści zadania że;
x1 - x2 = 2
rozwiązując układ równań z x1 i x2
otrzymasz te miejsca ( policz ) wyjdzie Ci ,że x1= 0 x2 = -2
teraz wiemy że współrzędne punktu przecięcia wykresu z osią OY
To ( 0, c) skoro x1= 0 to c = 0( bo to jednocześnie ten punkt)
czyli mamy już c=0
z postaci kanonicznej gdzie W( -1, -2)
f(x )= a* (x +1)2 - 2 możemy obliczyć "a"
skoro mamy miejsca zerowe to np x= 0
mamy f(0) = a( 0+1)2 - 2 f(0) = a -2
więc a-2 = 0 to a = 2
jeszcze trzeba obliczyć "b" wiemy że xw = -b/2a i xw = -1
to -b/4 = - 1 to b= 4
odp: a = 2 b= 4 c=0
f(x) = 2x2 +4x
b) czyba powinnaś napisać wartości niewiększe niż 6 ( tak?)
czyli f(x) ≤6 to 2x2 +4x ≤ 6
czyli rozwiąż nierówność 2x2 +4x - 6≤0 dasz już radę !
Powodzenia !
17 lut 20:51
Eta:
Dobry wieczór Bogdanie!
Przepraszam ,ale nie wiedziałam ,że już pomagasz liczyć to zadanie!
No cóż...... rozwiazałam.

Poprawię się , pozdrawiam !
17 lut 20:54
NHH: Dzieki wielkie z wami to matematyka latwa sie wydaje
17 lut 20:55
Bogdan:
Tak, więc:
f(x) = ax2 + 2ax
oraz
f(x) = ax2 + 2ax + a - 2
stąd: b= 2a, c = 0
czyli a - 2 = 0
a = 2
b = 4
c = 0
f(x) = 2x2 + 4x.
Rozwiąż teraz nierówność: 2x2 + 4x ≤ 6
bo funkcja przyjmuje wartości nie większe niż 6 (napisałeś błędnie: największe niż 6).
17 lut 20:56
NHH: tak rzeczywiscie zle napisalem ze szybkości i dzieki wielkie
17 lut 20:57
Bogdan:
Witam Eto, rozglądałem się za Tobą.
Również pozdrawiam
17 lut 20:57