Prosze o pomoc i wytlumaczenie
Mirek: Końcami odcinka są punkty o współrzędnych A=(-1;-2) oraz B=(3;6). Odcinek CD jest
obrazem odcinka AB zarówno w jednokładności o środku S1=(-5;2), jak i w jednokładności
o środku S2=(3;2).
Oblicz współrzędne jednego z końców odcinka CD oraz skalę jednokładności o środku S2.
Znam wyniki , ale nie mam pojecia jak sie do tego zabrac(zeby potrafic samemu rozwiazywac
podobne zadania). Z gory dziekuje za kazda wskazowke . pozdrawiam
17 lut 00:57
Basia:
s1, s2 skale jedn.
po rozrysowaniu widać, że
→ →
S1C = s1*S1A
→ →
S1D = s1*S1B
→ →
S2C = s2*S2B
→ →
S2D = s2*S2A
xc + 5 = s1*(-1+5) = 4s1
xc = 4s1 - 5
xc - 3 = s2(3-3) = 0
xc = 3
3 = 4s1 - 5
4s1 = 8
s1 = 2
mając skalę s1 łatwo już obliczymy yc
i z zależności
→ →
S2C = s2*S2B
skalę s2
zresztą łatwo już zgadnąć, że s2 = -2
17 lut 01:42
Eta:
Witam!
Może jeszcze dam radę ( bo już 2: 00 )
więc tak; Odcinek DC jest obrazem odcinka AB w jednokładności
o środku S1 tzn. ,że punkty ; S1 , A , C leża na jednej prostej
i punkty S1 ,B,D też na jednej prostej
podobnie punkty S2,A,D i S2, B, C
Zaznacz te punkty w układzie współrzędnych to
będziesz to widzieć! ( nie mogę Ci tego narysować)
Masz obliczyć współrzędne jednego z końców czyli np; C
nalezy więc wyznaczyć punkty wspólne prostych ( czyli układ równań)
prostej S1A i BS2 ( punktem przecięcia tych prostych będzie C
piszemy równanie prostej przechodzacej przez dwa różne punkty
ze wzoru: prAB ; ( y-yA)(xB- xA)= (yB -yA)(x -xA)
dla prostych:S1(-5,2) A( -1,-2)
S1A: ( y -2)( -1 +5) = (-2-2)((x +5) po uporzadkowaniu
mamy równanie tej prostej: S1A : y= - x -3
teraz druga prosta podobnie:
BS2; (y -6)((3 -3) = (2 -6)(x -3) to BS2 : x= 3
mamy układ prostych: x= - 3 i y= - x -3
czyli jak x = 3 to y= - 6 czyli punkt C(3, - 6)
teraz należy wyznaczyć skalę jednokładności:
wektory
→ →
S2B = [ 3 -3, 6 -2] S2C =[ 3-3, -6 -2]
S2B = [ 0, 4] S2C = [ 0, -8]
to długości tych wektorów są
I S2BI = 4 IS2CI = 8 to skala jedn. k= -2
i to tyle! Podobnie można wyznaczyć współrzędne punktu D
ale można też prościej , bo mamy już skalę jednokładności
czyli ponieważ → →
S2D = k* S2A
to obliczamy współrzedne tych wektorów:
S2A = [ - 4, -4] a S2D=[ x D - 3, yD -2]
to;
(-2)*(-4) = xD -3 i (-2)*(-4) = yD -2]
to xD= 11 yD =10 to D( 11, 10)
mamy obliczone współrzędne obydwu końców odcinka CD
Odp: C( 3, -6) D( 11, 10) skala k= - 2
17 lut 02:16
Eta:
I tak oto masz dwa rózne sposoby rozwiązania zadania

Powodzenia! Teraz idę spać !Dobranoc !
17 lut 02:32