Funkcje trygonometryczne
Ms.Ocean: Pole prostokąta jest równe 240, a obwód 68. Oblicz tangens mniejszego z kątów, jaki
przekątna tworzy z bokami prostokąta.
17 lut 16:36
Eta:
a --- długość prost.
b --- szerokość prost.
P= a*b Ob= 2a +2b
a*b= 240
2a+2b= 68 / : 2 to a +b = 34 to a = 34 - b i 0<b< 34
a = 34 - b
( 34-b)*b = 240
b2 -34b +240=0 Δ= 1156 - 960 = 196 √Δ= 14
b1 = (34 +14)/2 = 24 b2 =(34 -14)/2 = 10
a1= 34 - 24 = 10 a2 = 34 - 10 = 24
boki prostokąta mają długość a = 24 b= 10
tgα= 10/24 to tg α= 5/12 ( α --- mniejszy kąt)
bo tg β= 24/10 tgβ= 12/10 = 1,2
ponieważ tangens jest funkcją rosnącą to kąt β >α
więc odp: tgα= 5/12
17 lut 17:25