rozwiąż nierównośc
lampka: 2x2-18<0
17 lut 08:01
mmmm: wyciągaqmy 2 przed nawias:
2(x2-9)<0
w nawiasie amy wzór skróonego mnożenia:
2(x-3)(x+3)<0
wyznaczamy miejsca zerowe: x1=-3; x2=3 i zaznaczamy je na osi:
+ + +| |+ + +
..................(.-3).................3......................................
|- - - -|
17 lut 08:30
mmmm: ramiona ma skierowane do góry (bo współczynnik przy x2 jest dodatni) nas interesują te x
dla których nasz wykres "lezy poniżej osi" a zatem xE(-3,3)
17 lut 08:31
lampka: pomocy.zadanie;zbadaj,dla jakich wartości parametru m równanie
x2+(2m-1)x+m2-2=0
17 lut 11:16
lampka: wyznacz długości boków trójkąta prostokątnego,wiedząc,że są one kolejnymi liczbami
parzystymi.
17 lut 11:26
korno: uzasadnij,że dla każdego kąta ostrego α zachodzi związek: (tg2α-sin2α)ctg2α=sin2α
17 lut 11:54