Obliczyć granice funkcji
Moniczka2209: Obliczyć granice funkcji
lim 2x - sin5x / e x- e-x
x->0
17 lut 15:49
Basia:
używaj nawiasów albo kreski ułamkowej bo nie wiadomo czy to ma być:
2x - sin5x
---------------
ex - e-x
czy
sin5x
2x - ------------- - e-x
ex
17 lut 16:33
Moniczka2209: wybacz
2x - sin5x
---------------
ex - e-x
17 lut 20:38
Moniczka2209: kurcze potegi sie skasowaly

2x - sin5x
---------------
e
x- e
-x
17 lut 20:41
Bogdan:
To jest granica typu 0/0, można więc zastosować regułę de L'Hospitala.
Policz pochodną w liczniku i pochodną w mianowniku, w otrzymanych
wynikach wstaw w miejsce x zero.
17 lut 21:25
moniczka2209: no okej . pochodna umie liczyć ale skąd wiem ze wyjdzie tu zero i tu zero. czy juz można
stosować ta metodę l'hopitala czy wymaga dany przykład przekształcenia?
17 lut 21:51
Bogdan:
Licznik: 2*0 - sin(5*0) = 0 - 0 = 0
Mianownik: e0 - e0 = 1 - 1 = 0
Już można
17 lut 22:02
romek: czyli wychodzi ostatecznie :
2-cos5x 2-0
---------------------- = ------------- =2
ex - e-x *(-1) 1+1
tak?
18 lut 13:53
romek: oj błąd
2-cos5x 2-0
---------------------- = ------------- =1
ex - e-x *(-1) 1+1
18 lut 13:54
Bogdan:
Źle policzone pochodne w liczniku, nie jest ani 2, ani 1.
(-sin5x)' = -5cos5x, a nie -cos5x
oraz cos0 = 1
18 lut 14:20
romek:
(2x-sin5x) (2-5cos5x) -3
------------- = ----------------------- = ------------------
(ex-e-x). (ex+e-x) 2
18 lut 14:27
Bogdan:
Tak jest
18 lut 14:28
romek: a gdybyśmy mieli taki przykład:
x2
lim ---------------------
x-> o 3 cos7x - 3
to nie możemy <chyba> od razu zostosować de l'hopitala bo wychodzi nam
0
---i co wtedy? jak to przekształcić?
0-3
18 lut 14:32
Bogdan:
Mianownik:
dla x = 0:
3cos7x - 3 = 3 * 1 - 3 = 0
bo cos0 = 1
I tu można od razu stosować tę regułę.
18 lut 16:04
Bogdan:
Jeśli ponownie otrzymujemy wyrażenie nieoznaczone typu 0/0 lub ∞/∞
to jeszcze raz stosujemy regułę de L'Hospitala
18 lut 16:07
romek: a to 7x? to nie jest nic waznego w tym wyrazeniu?
18 lut 16:34
romek: a nie juz wiem

bo 7 *0 to jest zero
18 lut 16:37
romek: czyli
x2 2x 2
lim --------------------- = -----------------------------= --------------------
x-> o 3 cos7x - 3 7* 3cos7x 7*7*3(-sin)7x
dobrze kombinuje?
18 lut 16:46
Bogdan:
Źle.
Powinno być:
x2 H 2x H 2
lim -------------- = lim ------------- = lim ---------------
x→0 3cos7x - 3 x→0 -21sin7x x→0 -147cos7x
ponieważ -147cos(7*0) = 147
to granicą jest 2/-147
18 lut 17:28
romek: właśnie widzę, że przepisałem. w końcu coś mi się rozjaśniło. i ost przykład mam nadzieję
, że już wszędzie jest ok:
2x-sin2x H 2- 2cos2x
lim -------------------- = lim -------------------- =
x->0 e-x + ex - 2 x->0 (-1)*e-x + ex
H 4sin2x H 16 cos2x
= lim ------------------ = lim --------------- =
x->0 e-x + ex x->0 e-x + ex
16* 1*2 32
= -------------= ----------- = 16
1+1 2
18 lut 17:54
Bogdan:
Przelicz jeszcze raz, masz błędy rachunkowe,
ponadto e-x + ex = 2 dla x = 0
18 lut 18:43
romek:
8 cos2x 16
lim --------------- = ----- = 8
x->0 e-x + ex 2
e-x + ex = 2 dla x = 0
to uwzględniłem
18 lut 18:56
18 lut 19:05
Bogdan:
Tak jest Basiu, witam
18 lut 19:08
Basia:
Witam Bogdanie!
Wybacz, że się wtrąciłam, ale już mnie rozpacz zaczęła ogarniać.
Podziwiam Twoją cierpliwość.
18 lut 19:14
18 lut 19:30