prawdopodobienstwo
agula: rzucamy trzy razy moneta niech Aoznacza zdarzenie ze conajmniej raz wypadl orzel
Bzdarzenie ze wypadly trzy orly lub trzy reszki czy zdarzenie Ai Bsa niezalezne
17 lut 09:59
m: Ω=((o.o.o)(o,o,r)......(r,r,r))=8
A= co najmniej raz orzeł , to A'-ze ani razu orzeł czyli przypadek (r,r,r) a zatem
P(a')=1/8 więc p(A)=1-p(A')=7/8
B- tzry orły lub trzy reszki (o,o,o)lub (r,r,r) P(B)=2/8
AnB - 9to conajmniej jeden orzeł )n(tzry orły lub tzry reszi) to przypadke (o,o,o)
P(AnB)=1/8
Sparwdzamy czy P(A)nP(B)=P(AnB)
czyli 7/8*2/8=1/8 <--sprzeczność a zatem nie sa to zdarzenia niezależne
zresazta od razu widać, ze mają cześć współną (o,o,o) a zatem nie moga to byc zdarzenia
niezależne
17 lut 10:30