problem z wielomianem
ula: Wyzancz wartości parametru m dla którego jeden pierwiastek wielomainy W(x)= x
3-28x+m
jest dwa razy większy niz drugi pierwiastek



?
17 lut 08:43
Bogdan:
Podobnie jak w innym Twoim zadaniu.
a, b, c - pierwiastki wielomianu.
b = 2a
postać iloczynowa:
W(x) = (x - a)(x - b)(x - c)
W(x) = (x - a)(x - 2a)(x - c)
Trzeba wymnożyć wyrażenia w nawiasach przez siebie i porównać otrzymane współczynniki
ze współczynnikami postaci ogólnej, powstanie układ rownań z niewiadomymi a i c.
17 lut 09:49
ula: dzięki
17 lut 10:02