Proszę o pomoc
Łukasz: Witam. Potrzebuje pomocy z takim zadaniem i prosił bym aby najpierw mi ktoś tu napisał
analizę zadania a potem zaczął liczyć, aha i zadanie ma być wykonane układem równań, np.
metodą podstawiania bądź przeciwnych współczynników.
Za 40 normalnych i ulgowych biletów do kina zapłacono 504zł. Bilety normalne były po 15
zł, a ulgowe o 20% tańsze. Ile było biletów normalnych, a ile ulgowych?
Będę bardzo wdzięczny za pomoc.
17 lut 19:54
Sebol: NA początek oznaczmy sobie 2 niewiadome:
y -"liczba biletów normalnych"
x- "liczba biletów ulgowych"
wiemy ze w sumie biletów ulgowych i normalnych kupiono 40 czyli: y+x=40
wiemy też że bilet normalny kosztował 15zł (to sie przyda przy układaniu równania 2)
i wiemy też ze ulgowy jest o 20% tańszy od normalnego czyli kosztuje
15*20%=3zł
15-3=12 zł (cena biletu ulgowego )
17 lut 20:04
Sebol: mając te dane możemy ułożyć układ równań:
x+y=40
15x+12y=504
(każdy bilet normalny kosztuje 15zł czyli liczbow biletów normalnych*15zł dodać każdy
bilet ulgowy kosztuje 12zł, czyli liczba biletów ulgowych *12zł za sztukę. W sumie ma
nam to dać 504 zł)
wyliczamy z pierwszego równania ile jest y:
y=40-x
podstawiamy to w miejscu y w 2 równaniu: czyli:
15x+12(40-x)=504 mnożymy
15x +480 -12x=504 15x-12x=3x a te 480 przenosimy na 2 stronę i mamy:
3x= 504-480
3x= 24 (dzielimy przez 3)
x=8 (liczba biletów normalnych)
czyli jak w sumie było ich 40
17 lut 20:11
Sebol: 40 - 8 =32
y= 32 (liczba biletów ulgowych)
i możesz zrobić sprawdzenie
czyli:
15*8 + 12* 32 powinno się równać 504 zł
Mam nadzieję, że pomogłem
17 lut 20:13
17 lut 20:14